Една руска усойница отново пропълзя по българските земи и се опитва да трови читателите си с антибългарски лъжи и манипулации

НА СНИМКАТА: Асламова “случайно” се оказва в България по време на протест от двадесетина души пред американското посолство ( лъжейки също, че паметникът на американските пилоти бил разположен на територията на посолството).

 

Когато разказах на публиката в блога си за отвратителния пропаганден антибългарски филм на Даря Асламова “България умира тихо”, излъчен за първи път в руския телевизионен ефир  месец след  началото на предизвикания от Путин протест на украинците срещу руската намеса и препъването на Украйна по пътя й към Европейския съюз, изобличих основната идея на авторката. Беше се постарала да оплюе европейска България като жертва на Запада с помощта на български путинофили. Нито един руснак, освен самата нея, не участваше с лицето си в монтираните като представителна извадка за настроенията на българите монолози .https://ivo.bg/2021/06/01/руското-острие-на-антибългарската-пр/

Асламова беше мобилизирала за целта Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Валерий Найденов, Ивало Калфин ( записал името си като кандидат на БСП за президент през 2011 г. в историята на българомразието с дефиницията за българския патриотизъм като функция на любовта към Русия ) и пр. поклонници на Русия.  Но най-много време за носталгични въздишки по времето на съветската окупация и язвителни обобщения за последвалия период от историята ни Асламова беше отделила на журналиста Иво Христов. Същият се открои 5 години по-късно като водеща фигура в предизборната кампания на Румен Радев, стана негов президентски съветник, а след това беше възнаграден за услугите си и с избираемо място за евродепутат от БСП.

Иначе казано, онзи гнусен филм освети някои от най-известните лица на русофилщината в България, за да бъде внушавано на други народи и държави, кандидатстващи за западните клубове НАТО и ЕС, колко зле се живее в една бивша “процъфтяваща” съветска колония.

Явно там, където поръчват изстъпленията на кореспондентката на многотиражния жълт руски таблоид с комунистическото название “Комсомолская газета”, са осъзнали грешката да изправят пред строя своите хора в България и да ги “разстрелят” с безспорни доказателства за тяхната дейност като агенти на руското влияние тук. https://ivo.bg/2014/01/20/руски-филмов-кукиш-показа-лицата-на-бъ/

Ето защо сега Асламова, изпратена за поредна порция бълвоч срещу България, сменя рязко подхода си. Този път е инструктирана да покаже враговете.  Отново няма руско участие в обругаването на България, освен фриволните откъм фактология патетични обобщения, които самата тя прави. А сред русофилстващите й събеседници са един сърбин с подигравателно отношение към българите и малко известни лица от миманса на московската пета колона у нас. https://www.kp.ru/daily/28293/4432530/

При цялото ми приятелско отношение към Васил Данов и Горан Благоев,  струва ми се, че двамата са направили грешката да разговарят с Асламова. Тя, очаквано, ги е употребила по своя змийски начин. Моя милост тя определя в статията си като “змия”, която “почти съска” на телефона, отказвайки й интервю. Понеже знаех какво ще последва дори след такъв кратък телефонен разговор, изпреварващо съм отговорил на усойницата, която фройдистки вижда нещо змийско в мен. А й отказах категорично среща и разговор защо съм съгласен, че с терористи не се преговаря. Прилагал съм и друг път този принцип спрямо желаещи да ме омаскарят руски пратеници, на които съм се убедил, че не мога да се доверя за интерпретацията на казаното от мен.  https://ivo.bg/2021/06/01/руското-острие-на-антибългарската-пр/

 

Превъзбудена от “авторитета” на своето българско таблоидно подобие Петьо Блъсков, Асламова го цитира като меродавен оценител, който ме класира на първо място сред враговете на Русия в България. Тъпо е да ме определя за такова острие, въоръжено единствено с личния си блог, но пък е интересно да отбележи, че след “проглеждането” за наличието на руски шпиони и ръката на Кремъл на досегашното проруско статукво у нас, подкрепяно всеотдайно от Блъсков, моя скромност продължава да бъде сочен за толкова значима величина при цялото маргинализиране, на което продължавам да бъда подлаган в медиите тук. Блъсков, в типичен шизофреничен стил, ме величае като “някой си”…

И друг обрат в мнението на “Комсомолская правда” прави впечатление. Докато досега жълтите говорители на червената мантра за доминиращото русофилство у нас наблягаха на някаква тайнствена собствена статистика за 80 на русофили сред българите, този пък им се привижда масова “русофобия” в България. Асламова се възмущава от провала на ( откровено) русофилските партии на изборите от 4 април.  Отдава го на влиянието на американците и тяхната фондация “Америка за България” и откровено клевети с внушения, че траншовете от нея са причината за мнението на споменати от нея българи ( ако ме беше свързала поименно, можех да я призова да докаже в съда твърдението си, че съм платен от американците ).

Асламова или не знае, или просто няма капацитета да осмисли факта, че истинското руско влияние в България се прокарва и поддържа от т.н. наречени системни парти ГЕРБ и БСП, които демонстративно за пред Кремъл и петата му колона си поделяха ръководството на групата за приятелство с Русия в парламента – най-голямата сред подобните групи в 44-то Народно събрание.  Както и от ДПС, която буквално за часове изгони председателя си Местан заради проявена “русофобия”. 

Сред най-бруталните й лъжи на Асламова е внушението й, че в България едва ли не има някаква вълна на противопоставяне срещу съветската окупационна символика, докато истината е обратната: досегашното статукво на тандема между властта и опозицията беше в пълно съгласие в ролята си на охранител на въпросното колониално наследство у нас.

По същите причини, от невежество или за заблуда, Асламова определя прокопаването на руския газопровод ( транзитен, за нейно сведение) като голяма придобивка за България и го споменава като “аргумент” в подкрепа на тезата си, че българите търсят изгодата в отношенията си с Русия.  

Тъй като се чувствах досега доста самотен в опитите си да отговарям на серията от подобни нападки на Асламова и останалите руски специалисти по българомразие в руските медии, завършвам беглата си бележка с удовлетворението, че колегите от “Дневник” са се включили в отпора на поредната руска пропагандна атака. Надявам се и българските телевизии да последват примера му, когато се отърват от досегашните си зависимости. 

НА СНИМКАТА ( част от илюстрацията на кореспонденцията на Асламова в “Комсомолская газета“:

“Леко” манипулиран поглед към паметника на Николай Игнатиев, подписващ в Сан Стефано обречения на провал договор с османците от 3 март 1878 година. Вместо сюжета с подписването, на който всяка година през февруари от близо десетилетие насам се кланят руските посланици по случай новосъздадения при режима на Путин Ден на руската дипломация, Асламова показва българско дете на фона на руски войник и български опълченец, изобразени от страничната част на паметника. Вижда се, но не се чете месинговата табела, на която пише, че този паметник е поставен в чест на посещението на руския президент Владимир Путин.

https://ivo.bg/2021/06/23/%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0...