Експертите Касчиев и Хиновски: Предателство е да не вземаме газ от тръбопроводите през страната. Теменужка Петкова лъже

Минава през България тръбопровод и не можем да ползваме газ за нас. Трябва да вземем мерки. Ако не ни давате газ и ние няма да даваме. Има неравностойно положение. Но се иска големи топки от управляващите за решение. Това заяви атомният експерт Георги Касчиев.

Грешката е в тайните на пътната карта с Газпром. С нея България е поела ангажимент да транзитира газ и да не прави задръжки, допълни го експертът Иван Хиновски пред bTV.

 

Това си е чисто предателство /б.р. -  на подписалите пътната карта от кабинета на Борисов/. На Теменужка Петкова не трябва да вярвате една дума. Толкова лъжи е изговорила за енергетиката, категоричен бе Касчиев за пътната карта.

 

Плащаме за газопровод и нямаме право да ползваме газ. Трябва да видим какво правим с Газпром, каза още той.

 

Трябва да имаш възможност да черпиш от няколко източника, за да има диверсификация. И от Газпром, и от Азербайджан и втечнен газ. И трябва да има търгове. За да стане ясно колко танкера ще дойдат, колко азербайджански газ. Правилно е да да има прозрачен търг в зависимост от енергийната стратегия, категоричен бе Хиновски.

За диверсификацията на Борисов - преди десет години се прие закон да не се разработват находищата за газ в страната. Идеята бе да се забрани добива на шистов газ, което бе провокирано от Газпром. А накрая се взе решение да се спрат проучванията на всякакъв вид газ, обясни атомният експерт.

 

За близко време АЕЦ "Козлодуй" не може да бъде изключен заради бойкот на Русия. Имаме резерв от ядрено гориво и други резерви, успокои Касчиев.

https://frognews.bg/novini/ekspertite-kaschiev-hinovski-predatelstvo-vze...