Експерти коментират взрива с кола на Гешев

Може да е имало информация за маршрта на кортежа на главния прокурор. Атентат се прави по друг начин. Такова посегателствосрещу човек от властта е нямало от убийството на Андрей Луканов.Тези мнения изразиха експерти по случая.

Ген. Румен Миланов по Нова телевизия: Ако бомбата срещу кортежа на Гешев е задействана електронно, значи е имало информация за маршрута.

 

Възможно е детонацията на бомбата, поставена на пътя на кортежа на главния прокурор Иван Гешев, да е била задействана електронно. Това означава, че извършителите са имали информация за маршрута, по който ще мине обвинител номер 1. Това заяви в ефира на NOVA бившият шеф на НСБОН и НСО ген. Румен Миланов.

 

Той оценява положително, че няма пострадали хора и отбеляза, че от официалните данни на МВР към момента не е ясно къде точно е била поставена бомбата и как е задействана.

Експертът по сигурност Пламен Василев пред bTV: Ако се извършва атентат срещу два или три автомобила,то той се прави по друг начин. Би трябвало главният прокурор да се охрнява с два или три автомобила в кортежа. Все пак се прави анализ на риска. Събира се инфрмаци. На пътя може да има наблюдатели, добави той.

 

Според него този инцидент е или за сплашване или имитационна бомба.Осколкоте трудно могат да разбият един брониран автомобил.Ако се извършва атентат, се прави по друг начин, повтори той.

 

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов коментира инцидента с кортежа на Иван Гешев: "Според мен е изключително рано да се правят каквито и да е изводи. Освен това информацията е изключително оскъдна. По-скоро трябва да бъдат изяснени нещата и мисля, че органите, които се занимават с разследването, много внимателно трябва да отговарят на въпроси и да не се изнася излишна информация по случая, за да може да се търси такъв резултат", каза той пред bTV.

 

Нещо подобно, ако търсим посегателство срещу човек, който е участвал в упражняването на властта, е убийството на Андрей Луканов, но той към момента на самото убийство вече не заемаше никакви държавни постове. И там нещата по-скоро бяха мотивирани икономически.

 

Трудно ми е да се ангажирам с някакво становище към този момент кой стои задтова посегателство. . Но това, което ми направи впечатление на предишни пресконференции, е, че информацията не беше изнесена по начин, който да я направи достатъчно достъпна за обществото и да ни накара да повярваме, че в действителност има нещо, на което трябва да се обръща внимание.

https://frognews.bg/novini/eksperti-komentirat-vzriva-kola-korteja-geshe...