Експерт: Втечняването на газа и износа му с танкери е единствената алтернатива на ”Газпром”

”Газпром” въведе в експлоатация първия си завод за втечняване на газ в Европа. Той се намира на Балтийско море, съвсем близо да началната точка на тръбопровода Северен поток - станция ”Портовая”. Интересно е, че една от първите доставки от новото съоръжение е за гръцкия терминал ”Ревитуса”, откъдето през тази година идва и втечнен газ за България. Така че, поне теоретично молекули газ от ”Газпром” може да стигнат до българския пазар през терминала в Гърция.

Всъщност втечняването на газа и износа му с танкери е единствената алтернатива на "Газпром", за да замени спрените продажби на газ по тръбопроводи за европейските клиенти. Защо китайският пазар не е никаква алтернатива за руснаците (поне в идните 10 години) вече съм писал неведнъж.

Все пак значението на терминала за втечняване на газ не бива да се надценява. Той има нищожно малък капацитет - 1,5 млн. т годишно (това прави 2,1 млрд. куб. м), близо 80 пъти по-малко от продажбите на "Газпром" в ЕС за 2021 г. И второ, което е още по-важно - този терминал е бил почти завършен още преди нападението срещу Украйна. Към днешна дата вече има забрана за износ на оборудване за заводи за втечняване на газ от ЕС и САЩ за Русия, така че е малко вероятно "Газпром" да успее със собствени сили и техника да увеличи капацитета на терминала "Портовая" или пък да построи друг.

 

Пламен Димитров

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ekspert-vtechniavaneto-gaza-izno...

Tags: