ЕК: Газът и ядрената енергия да бъдат преходни горива към чиста икономика

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия/ЕК/ съобщи, че е постигнала политическо решение - газът и ядрената енергия да бъдат възприемани като преходни /„зелени“/ горива в преследването на целта за природосъобразна икономика до 2050 г.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Марейд Макгинес обяви пред журналисти, че решението на ЕК не е свързано с Европейската енергийна стратегия, а цели осигуряването на яснота за частните инвеститори. По нейните думи енергийният преход няма да бъде възможен без привличането на частни средства.

„Комисията се стреми да улесни привличането на частен капитал в полза на обществената цел. Не говорим за енергийна политика, а за подход към финансовите пазари“, посочи еврокомисарят.

В предложението на ЕК се предвижда държавите от ЕС да запазят отговорността си при определянето на т. нар. енергиен микс - разнообразието от използвани енергоизточници.

„ЕС не насочва инвестиции в определени сектори, нито забранява“, заяви Макгинес.

В предложението е записано, че при прехода от употреба на въглища към използване на възобновяема енергия газът и ядрената енергия имат своето място. Предложението е свързано с бъдещите енергийни проекти, които ЕК ще подкрепя чрез европейския бюджет.

ЕК предава предложението за оценка на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Решението на тези две институции се очаква в срок от четири месеца, като всяка от тях може да поиска удължаване с два месеца.

В Съвета на ЕС предложението може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, а в ЕП - с половината от подадените гласове на пленарно заседание. Ако няма възражения, предложението на ЕК може да влезе в сила от 1 януари 2023г

ЕК: Газът и ядрената енергия да бъдат преходни горива към чиста икономика (tribune.bg)

Tags: