ЕК за казуса „Магнитски“: ЕС не налага санкции на своите граждани

ЕК за казуса „Магнитски“: ЕС не налага санкции на своите граждани | Закон и ред | Tribune.bg

„Не е практика на ЕС да налага санкции на европейски граждани“. Това посочва еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в писмен отговор до евродепутатите от ДПС на техен въпрос относно санкциите, наложени от САЩ по „Магнитски“ и допълнителния „черен списък“, съставен от българското Министерство на финансите въз основа на решение №441 на служебното правителство. С него, макар в санкционния списък на OFAC (службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ) санкционираните лица да са общо 67 – 3 физически и 64 юридически, в допълнения български вариант бройката нарасна на 121, а на държавните институции и предприятията с мажоритарна държавна и общинска собственост беше наредено да прекратят взаимоотношенията си с тези лица. Междувременно стана ясно също, че са запорирани и сметките на тези физически и юридически лица, което доведе до лавина от жалби във ВАС, чиято бройка в момента е над 50.

Във въпроса си до Рейндерс евродепутатите питат счита ли ЕК акт на страна, която не е член на ЕС, за достатъчна основа, за да се налагат санкции на територията на Съюза, както и дали административен акт е достатъчна основа, за да се ограничават права на европейски граждани без да е имало преди това съдебни процедури.

В отговора, който беше публикуван на страницата на Европейския парламент, Рейндерс посочва, че ЕК е наясно с санкциите, наложени от САЩ върху конкретни български граждани, както и с решението на МС от 4 юни 2021 г., въз основа на което беше създаден и допълнителният БГ санкционен списък. В същото време посочва, че няма да коментира индивидуалните мерки, предприети от САЩ. Допълва също, че санкциите на САЩ се споменават и в доклада от 20 юли 2021 г.  за върховенството на закона в страните-членки на ЕС, в който са посочени и предизвикателствата, с които България трябва да се справи. Сред тях и борбата с корупцията. И казва, че ЕК продължава да наблюдава България в контекста на механизма за върховенство на закона и ще използва, ако се наложи всички налични инструменти. В същото време обаче подчертава: „Що се отнася до въпроса за рестриктивните мерки на ЕС, не е практика на Съвета да налага санкции на европейски граждани“.

По отношение на мерките, предприети от българските власти пък посочва: „Европейската комисия разбира, че няколко граждани вече са обжалвали пред Административния съд административния акт, с който българското правителство създаде списък на хора, свързани със санкционираните граждани, както и че, докато се чака решението на съда, изпълнението на този административен акт е било суспендирано“. И допълва, че ЕК е в контакт с българските институции, за да изясни всички аспекти на случая.  

Tags: