ЕК иска орязване на 7,5 млрд. от еврофондовете за Унгария

Европейската комисия предложи Съветът на ЕС да приеме решение за ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет. Процедурата е свързана с новите правила, които ЕС въведе, за да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността, уточни еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, цитиран от БТА.

Комисията предлага да бъде спрян достъпът до 65 на сто от бюджета по три програми от политиката на сближаване. Става дума за сума от 7,5 млрд. евро.

Мярката може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец. Днешното решение бе прието единодушно от еврокомисарите, уточни Хан.

Той отбеляза, че процедурата срещу Будапеща е започнала през април, както и че Унгария е успяла да предприеме някои необходими стъпки, макар и с известно закъснение.

Това е първият случай, който се разглежда по новите бюджетни правила, отбеляза еврокомисарят. По думите му оставащите слабости са свързани с работата по обществените поръчки, предотвратяването на конфликта на интереси, законодателството срещу корупцията.

https://offnews.bg/sviat/ek-iska-oriazvane-na-7-5-mlrd-ot-evrofondovete-...