Елитни украински специални сили стоят ли зад експлозиите в Крим? Какво научи NYT

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-16/5713766-za-vibukhami-u-krimu-...

Очевидните атаки с използване на тайни сили зад вражеските линии подчертават изобретателността на украинските сили

Сутринта на 16 август отново се чуха поредица от експлозии на територията на анексирания от Русия полуостров Крим, недалеч от град Джанкой . Украинското елитно подразделение е заподозряно в поредното „изскачане“, което се случи поради удар върху състава на нашествениците с боеприпаси.

Според The ​​New York Times , цитирайки високопоставен украински служител, украинските специални сили, действащи в тила на врага, са отговорни за експлозията, която изхвърли огромно огнено кълбо.

На свой ред руското министерство на отбраната заяви, че експлозията е "диверсия".

Струва си да се отбележи, че украинската страна не потвърждава официално участието си в „памуците“ в Крим, но Михаил Подоляк, съветник в президентската канцелария, намекна в своя Twitter , че Украйна все още може да бъде замесена.

„ Напомняме ви: нормален Крим е Черно море, планини, отдих и туризъм, а окупираният от Русия Крим е експлозии в складове и висок риск от смърт за нашественици и крадци. Демилитаризация в действие “, написа той.

По-рано Telegraph съобщи, че след експлозиите, избухнали наскоро на военното летище в Новофедоровка , експлозии отново са били чути на анексирания полуостров. По предварителни данни местните жители са видели облак от гъст дим над военновъздушната база в село Гвардейское, разположено близо до Симферопол.

Превод : Под лупа