Ердоган обеща мирен преход, ако загуби изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще приеме резултатите от вота тази неделя и ще се оттегли, ако загуби, като отхвърли опасенията, че може да се вкопчи във властта на всяка цена, предаде БТА.

"Много нелеп въпрос... Ние дойдохме на власт с демократични средства в Турция... Ако нашият народ реши друго, ще направя това, което изисква демокрацията, няма какво друго да направя", заяви Ердоган по телевизията снощи в отговор на въпроса дали ще отстъпи властта.

Президентът добави, че неговият Републикански алианс, коалиция начело с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ще уважи "всички резултати, които излязат от урните".

По думите на Ердоган, ако опозицията е загрижена за сигурността на изборите, то трябва да наблюдава избирателните секции и да "гарантира сигурността", точно както, по думите му, правят членовете на неговата партия.

"Не може да се прави компромис с волята на народа", добави той.

Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство на изборите утре.

След 20 години начело на Турция Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, справянето с големите земетресения през февруари и присъствието в страната на около 3,5 млн. сирийски бежанци, посочва агенцията.

https://offnews.bg/sviat/erdogan-obeshta-miren-prehod-ako-zagubi-izborit...