ЕС: по-малко пари за държави, които нарушават върховенството на закона

Още преди години Еврокомисията предложи отпускането на европейски пари да е обвързано със спазване на правните принципи на ЕС. Сега ЕП и страните-членки най-после се договориха за финансови наказания.

 

Европейският парламент (ЕП) и представители на страните-членки на ЕС се договориха за механизъм за съкращаване на европейските пари при определени нарушения на принципите на върховенството на закона. Това потвърдиха депутати и германското европредседателство след продължили 3 седмици преговори в Брюксел.

С новия механизъм става възможно да бъдат налагани финансови санкции на страни-членки, които потъпкват основни европейски принципи и ценности. Това е новост за ЕС. Такъв казус ще възникне, когато например недостатъчната независимост на съдилищата в някоя страна-членка прави възможни или насърчава злоупотребите с европейски средства.

Съпротива от Полша и Унгария

Постигнатият компромис сега трябва да бъде одобрен и в пленарната зала на ЕП, както  и в Съвета на страните-членки. Полша и Унгария, които от години са остро критикувани заради дефицити именно по отношение на върховенството на закона, се съпротивляват енергично срещу обвързването на въпроса за правовата държавност с бюджета на Общността.

Двете страни вече заплашиха да блокират приемането на важни решения – като дългосрочния бюджет, ако този механизъм действително бъде въведен.

Полша и Унгария биха могли и да наложат вето върху конюнктурната програма с помощи във връзка с пандемията от коронавирус, възлизаща на милиарди евро.

В края на септември мнозинството страни-членки на ЕС гласуваха за започването на преговори с ЕП за механизма. А благодарение на твърдата позиция на евродепутатите, новият инструмент беше допълнително затегнат.

Така например Европарламентът се пребори за това санкциите да бъдат налагани по-скоростно, както и процедурата да се прилага в случаи, когато нарушения на върховенството на закона заплашват да доведат до разхищения на европейски пари.

Първоначално механизмът предвиждаше финансови санкции само в случаите, когато тези нарушения застрашават сериозно и директно бюджетната и финансова политика и интереси на ЕС.

Постигнатото решение идва след предложения от германското председателство компромис. Според него квалифицирано мнозинство от страните-членки трябва да одобри решението на Комисията за налагането на финансови санкции на дадена държава. В случая това означава 15 страни-членки, което отговаря на 65% от населението на Общността.

„Това е исторически момент“

„Новото правило най-после ни дава ефективни възможности за налагане на санкции“, коментира германската евродепутатка Моника Холмайер. Каталин Чех от Унгария говори за „исторически момент“, който доказва, че е възможно „да се спечели битка срещу автократите, които правят всичко възможно, за да отслабят Европа“.

Мориц Кьорнер от германската Свободна демократическа партия заяви: „Мекият курс спрямо Орбан и Качински приключи.“.