Жената на Цветанов лобира за ортак на Красьо Черния

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров бил засечен, че поддържа контакти със скандално известния съдебен лобист Красимир Георгиев, наричан още Красьо Черния. Данни  за това се съдържали в секретно проучване на Главна прокуратура, твърдят запознати с разследването. Срещу зам. окръжния прокурор на Варна имало десетки сигнали, включително и до спецслужбите, заради които била предизвикана проверката на Главна прокуратура.

 

В секретна докладна записка за нерегламентираните контакти на Радослав Лазаров, изпратена до главния прокурор Борис Велчев преди няколко месеца, била описана и топлата връзка на варненския магистрат с Петър Колчев, адвокат на Евелин Банев Брендо.

Според запознати Лазаров и Колчев имали доста общи "проекти", но успешно запазвали бизнес връзката си в тайна. Твърди се, че благодарение на Лазаров били прекратени серия от дела във Варна срещу лица, подозирани в пране на пари и във връзка с Евелин Банев - Брендо.

Адвокат Петър Колчев през последните години се свързва главно с Евелин Банев - Брендо. По време на разследването срещу Брендо през 2007 г., когато бизнесменът беше обвинен в пране на пари от наркотрафик, стана ясно, че някои от фирмите му се управляват от адвокат Колчев.

Името на Колчев изскочи в медиите и след пребиването на журналиста Огнян Стефанов пред ресторант "Кипарис" в столицата. Тогава се оказа, че Колчев е участвал в срещата на Брендо със Стефанов. Уточнявали бъдещите рекламни субсидии на техните фирми в сайта на Стефанов. По същото време този сайт непрестанно рекламира хотелския комплекс на Брендо в Лозенец - "Оазис", както и неговата фирма "Хоум фор ю". Според запознати Стефанов е получавал в този период от фирми на Брендо и Колчев по 50 000 лева месечно. Договорът им продължил повече от година.

 

Радослав Лазаров обаче успешно се промъквал сух между капките, защото си имал високопоставени покровители от ДАНС. За него се застъпвали Десислава, съпругата на министър Цветан Цветанов, и зам.-шефът на агенцията Иван Драшков.

Подозрителните контакти на Радослав Лазаров били събрани и

предадени на главния прокурор Борис Велчев

в докладна записка №18756 на 26 юни 2010г. В документа били подробно описани 11 телефонни разговора между варненския магистрат и Красьо Черния, както и редица други факти, които пораждат съмнения за злоупотреби и корупция. Например Радослав Лазаров бил заподозрян в подмяна и фалшифициране на доказателствата по няколко дела.

През 2009 г. варненският прокурор скрил доказателства по делото на свой приятел - следователя Константин Михайлов, шофирал пиян в морската столица. Тогава прокурор Лазаров отнел фотоапарата на местен журналист, заедно с 10 снимки, направени на пияния следовател. Скандалните фотоси били изтрити от Радослав Лазаров, който ненадейно се озовал на мястото заедно с районния прокурор Цветанка Гетова, дежурния прокурор Катя Петрова и шефка-та на Окръжната следствена служба Галина Бакалова.

На 22.06. Я 2010 година постъпила нова жалба срещу Радослав Лазаров. Този път той бил обвинен,че съвсем умишлено

е отказал да вземе кръвни проби

на заподозрени в престъпление. Целта била да се прикрие трето лице.

Името на Лазаров било забъркано и в ме-гаделото, по което е задържан общинският съветник от ДПС Иван Славков с обвинения за разпространение на наркотици, пране на пари и склоняване към проституция. По него са призовани 56 свидетели и 13 вещи лица. В докладната записка срещу Лазаров били посочени данни, че той подържал контакти с 9 от общо 15-те основни разследвани лица по това дело.

Според запознати в момента Радослав Лазаров имал спусната задача да покрие някои от най-актуалните дела срещу канди-дат-кметовете на ГЕРБ във Варна и района. Тази задача му била дадена от най-високо ниво. Прокурорът бил уведомен, че в Главна прокуратура в София срещу него разполагат със сериозни данни за нарушения и ако не изпълнел възложената му политическа поръчка, щял да понесе най-сериозни последствия.

Най-скандалното е, че пред Главна прокуратура за Лазаров се застъпил не друг, а Десислава Цветанова, съпругата на МВР- шефа Цветан Цветанов.

Служителката на ДАНС Десислава Цветанова научила за казуса от свои колеги по времето, когато била в майчинство, разказват запознати.

Тя проявила неестествен интерес

към делата на Лазаров и дори посъветвала колегите си да не се занимават с него. Те заподозрели в тези действия на Десислава връзка със старо дело, върху което тя работела по времето, когато отговаряла за вноса и транзита на специална продукция и стоки с двойна употреба в ДАНС. Преди няколко години министерската съпруга разследвала случай във Варна съвместно с окръжната прокуратура. Тогава се зародила и топлата връзка между Десислава и прокурор Лазаров, обясняват хора от бранша.

Безумното застъпничество за Лазаров от страна на ДАНС обаче не приключвало само с намесата на Десислава Цветанова. В неофициалната защита на зам. окръжния прокурор на Варна се включил и самият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

Според запознати той умишлено омаловажил сигналите, които постъпили в агенцията по повод нерегламентирани действия на Лазаров, В отплата Лазаров лобирал на местно ниво за

фирмата на сина на Иван Драшков,

твърдят подчинени на магистрата. През последната една година Иван Драшков-млад-ши проучвал терени по Северното Черноморие, изгодни за строеж. Така чрез секретната дописка до Главна прокуратура на бял свят все пак излезли факти, според които не само Красьо Черния, но и хора от най-близкия кръг на МВР-министъра също са поддържали контакти с прокурори, като са се опитвали да им влияят върху взимането на решения по най-различни дела.

Източници от Варна твърдят още, че Лазаров многократно се е хвалил пред свои близки с тесните си контакти с някои от най-важните лица в държавата. По негови думи, докато това правителство е на власт, зад гърба му стои

цялата мощ на държавната машина

В допълнение прокурорът подчертавал, че има възможност да влияе на най-високо ниво в структурите на МВР. Магистрати във Варна са убедени, че покровителството на съпругата на Цветанов дава на Лазаров самоувереност, че е недосегаем. В замяна на тази защита зам. окръжният прокурор поддържал контакти с лица от криминалния контингент, като често изпълнявал поръчки на своите покровители от столицата.

в. „Галерия“