Живият щит на Пеевски - ДПС искало конкретни доказателства от САЩ

Мантрата “Искаме факти и доказателства” подхванаха от ДПС. Поискаха от Съединените американски щати ясна аргументация по повод санкционирането на Делян Пеевски по закона “Магнитски”. Това става ясно от официална позиция на Движението, изрпатена до медиите. Подобна и изключително скорострелна реакция имаше и от самия Пеевски още вчера, който заяви, че няма нищо вярно и ще търси правата си в съда.

“ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ“ за налагане на санкции срещу г-н Пеевски. До представянето на  доказателства за обвиненията на САЩ  оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, съобщават от ДПС.

 

Движението вярвало, че корупцията води до разрив във върховенството на закона, нанасяло щети на икономиката, подкопавало демократичните институции и в този смисъл заставало зад всички, които се стремят да я изкоренят. ДПС настоява под отговорност да бъдат подведени всички корумпирани лица. Пеевски явно не е сред тях.

 

От движението отбелязват, че според законовото определение за корупция, тя е “налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица“, а “г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. до сега, освен че е бил народен представител от ДПС“.

https://frognews.bg/novini/jiviiat-shtit-peevski-dps-iskalo-konkretni-do...

Коментар "Под лупа" : Ами защо не ги поискахте от Ердоган :

"Авторите на българското писмо обясняват на посланик Марси Рийс, че основен аргумент срещу включването на България в « групата от Егмонт » са съществуващите мрежи за контрабанда на цигари, възлизаща на десетки контейнери месечно, като всеки контейнер носи печалба от 1,1 млн. евро. Западните партньори засекли трафика и факта, че той преминава през България, където логистиката се осигурявала от малки, специално селекционирани за целта компании, свързани с Делян Пеевски и « Кингс Тобако » на Атанас Щерев и Антон Петров (Пещаците). Последните обаче били второстепенни играчи в сравнение с Пеевски.

Твърди се, че Делян Пеевски е осъществявал срещи с представители на терористични организации, като тези пътувания лесно можели да бъдат проследени по извадките на банковите карти издадени от КТБ – навлизат в конкретика авторите на писмото. В периода 2012 – 2014 иначе безимотният депутат е посещавал през първата седмица на всеки месец петзвездни хотели в Дубай, Лондон и Виена, като се е разплащал за престоя си с карта от КТБ, с която твърди, че няма нищо общо.

Освен това Пеевски притежавал вила в Дубай, купена през 2012 г. за 10 млн. долара. Имението на 3000 кв. м. било екипирано с басейн, фитнес, бар и имало три етажа с изглед към езерото Бурж Халифа. Според авторите на писмото там са се провеждали координационни срещи за трафика на цигари и прането на пари свръзани с ислямския тероризъм. Някои от плащанията можело да бъдат проследени заради банкови трансфери от България към Дубай, ОАЕ и Тунис – уточнява се в края на повествованието.

Имало записи от тайни срещи и подкупи за назначението на Цацаров

В писмото се разглеждат подробно обстоятелствата около смачкването на сигнала на « Протестна мрежа » срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева и се поддържа мнението, че следствието и прокуратурата са зависими от ДПС.

Шокираща е информацията, която се съдържа в писмото, че Делян Пеевски предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012, пише в писмото, и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Георгов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана.

Припомня се и срещата в МВР между Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, за която присъстващите сами си признаха в официални медийни изявления на 10.02.2014. На тази среща били обсъждани назначенията за заместници на Цацаров.

Обезкуражаващо е, че представителите на институциите като Прокуратурата, Съдебната власт, Следствието, МВР, ДАНС са на служба при този политическо-мафиотски кръг – подчертава се в писмото. Те са заблудили НАТО и Европейските партньори и всъщност саботират международните инициативи за пресичане на финансирането на терористични организации – заключава се в текста. Той явно е изпратен до американското посолство с разбирането, че както изложените данни са проверими, така и подателите едва ли могат да останат анонимни за мощни служби като американските".

https://bivol.bg/pismo-us-embassy-bulgartabac.html