ЖИВОТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ 1944 Г. ДО 1989 Г. - ИЛИ ЗА „ИМАНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА”

- ЦЯЛ НАРОД ТЪНЕШЕ В БЛАЖЕНО НЕВЕЖЕСТВО ДОКАТО ПАРТИЙЦИТЕ СИ ТЪПЧЕХА ЗАПАДНИТЕ СМЕТКИ И БЯХА ПО-КАПИТАЛИСТИ ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ

- В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ БОГАТИ И БЕДНИ. ВСИЧКИ БЯХА ЕДНАКВО БЕДНИ.

- ЕДНА СТОТИНКА НА ЗЕМЯТА БЕШЕ "КЪСМЕТЧЕ".

- СЛАГАХА СЕ ДЮЗИ НА ЗАПАЛКИТЕ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА. СЕГА ГАЗОВАТА ЗАПАЛКА Е 30 СТОТИНКИ, А ТОГАВА БЕШЕ ЧУДО НЕВИЖДАНО И СТРУВАШЕ 4 ЛЕВА - ПОСТАВЯШ СИ ПОСЛЕ ДЮЗА ЗА 2,50 ЛВ., А СЕТНЕ ЗАРЕЖДАШ ГАЗ ЗА 50 СТОТИНКИ.

- НАЙЛОНОВИТЕ ЧАНТИ СЕ ПЕРЯХА И ПРОСТИРАХА.

- УИСКИ СЕ ВЗЕМАШЕ ИЛИ ЗА НОВА ГОДИНА ИЛИ ПО БУТИЛКА НА ПЕТИЛЕТКА. ПРАЗНАТА МУ БУТИЛКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ПАЗЕШЕ НА ВИДНО МЯСТО ДЪЛГО ВРЕМЕ СЛЕД КАТО Е ИЗПИТО, А СЛЕД ТОВА СЕ ПОЛЗВАШЕ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА РАКИЯ И БЕШЕ ГОРДОСТ ДА СЕРВИРАШ РАКИЯ ОТ БУТИЛКА ЧЕРВЕНО ДЖОНИ НАПРИМЕР.

- ВЪВ ВИТРИНКАТА В ХОЛА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЪРЖАХА НА ПОКАЗ И КРИСТАЛНИТЕ СЕРВИЗИ - САМО ЗА ГОСТИ!

- СУПЕР ПРЕСТИЖНО БЕШЕ И ДА ИМАШ КАТАЛОГ НЕКЕРМАН, СЪБИРАХМЕ СЕ ЛАПЕТИИТЕ РАЗГЛЕЖДАХМЕ И ЦЪКАХМЕ С ЕЗИК, БАСИ КВИ НЕЩА ПРОДАВАТ...

- ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА С АБСОЛЮТНО СЪЩАТА СПАЛНЯ ( НАПРИМЕР ЛАСКА - МАДАРА ) ИЛИ ХОЛНА СЕКЦИЯ . ПРИДОБИТА С ОГРОМНО ДЕБНЕНЕ В МЕБЕЛНИЯ (ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО) МАГАЗИН, ЗА ДА СЕ ДОРЕДИШ...

- ВНОСЕН АЛКОХОЛ МОЖЕШЕ ДА СЕ КУПИ САМО ОТ КОРЕКОМ, ИЛИ ПЪК НЯКОЙ ШОФЬОР НА ТИР ДА ГО ДОНЕСЕ ПРЕЗ ГРАНИЦА. ОБИКНОВЕНО НАД ШКАФОВЕТЕ В КУХНЯТА ИЛИ ЗАД ВИТРИНАТА В ХОЛА БЕШЕ ИЗЛОЖБАТА МУ.

- ДВА, МАКСИМУМ 3 ВИДА ХОЛНИ СЕКЦИИ ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА/ПО-ТОЧНО В 3-4 ГОЛЕМИ ГРАДА ИМА/НЯМА 30-35 ГОДИНИ. КОГАТО ГИ "ПУСНАТ", ДЕ...

- ПОЧТИ НЯМАШЕ ДОМАКИНСТВО, БЕЗ ХУБАВА БУТИЛКА ОТ УИСКИ СЪС СТЪЛБИЧКА ОТ ЧЕРНИЦА ВЪВ НЕЯ...

- ПРАЗНИТЕ ВЕЧЕ КУТИИ ОТ ЦИГАРИ СЪЩО СЕ ПАЗЕХА, А В МНОГО СЛУЧАИ ОТ ТЯХ СЕ ПРАВЕШЕ РОБОТ ОТ MARLBORO ИЛИ ОТ KENT... ЕХАААА! НЕБИВАЛА ГЪЗАРИЯ! ДА СЕ ПУКАТ СЪСЕДИТЕ ОТ ЗАВИСТ!!!

- ПАЗЕХА СЕ И ОПАКОВКИТЕ И СТАНИОЛИТЕ ОТ ШОКОЛАДИ КАТО СИМВОЛ НА ИЗЖИВЯН ЛУКС.

- ВНОСНИТЕ САПУНИ И ШАМПОАНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЪРЖАХА В ГАРДЕРОБИТЕ ПОНЕ ЕДИН МЕСЕЦ КАТО АРОМАТИЗАТОР.

- ЧЕСТО СРЕЩАНА ГЛЕДКА БЕШЕ НАРЕДЕНИ ПРАЗНИ ФЛАКОНИ ОТ ДЕЗОДОРАНТИ И ПРАЗНИ ШИШЕНЦА ОТ ПАРФЮМИ НА ВИДНО МЯСТО, А В НЯКОИ ДОМАКИНСТВА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ОЩЕ СИ ГИ ИМА ТИЯ НЕЩА, НЯКОИ ХОРА СА ЗАСТИНАЛИ В ОНОВА ВРЕМЕ.

- МАСЛИНИТЕ БЯХА КАТО ДИАМАНТИТЕ, А "ЕКЗОТИЧНИТЕ" СТОКИ СЕ ИЗКУПУВАХА МЕСЕЦ ПО-РАНО С ВРЪЗКИ И ЗАПИСВАНЕ. ДАЖЕ И ДО ОПАШКАТА НЕ СТИГАХА...

- ДЪНКИ И ДЖИНСИ НА ДЕТЕНЦЕТО СЕ ВЗЕМАХА С 3-4 НОМЕРА ПО-ГОЛЕМИ, ЩОТО ТО НАЛИ ЩЕ РАСТЕ...

- ОТ ТОГАВА СА ЛАФОВЕТЕ "ЩОМ ДЪРЖАВАТА СМЕ НИЕ, ЗНАЧИ И ДЪРЖАВНОТО Е НАШЕ”, “НЯМА КРАЖБА, А ПРЕМИНАВАНЕ ОТ ЕДИН СОБСТВЕНИК В ДРУГ”, “НИЕ НЕ КРАДЕМ , А СИ ВЗИМАМЕ, ЩОМ Е ДЪРЖАВНО ЗНАЧИ СИ Е НАШЕ”

- КУПИШ СИ ТАПЕТИ И ГУБЕР - ПОСЛЕ КАНИШ ЦЯЛАТА УЛИЦА, ДА ВИДЯТ.

- ЧОРАП СЕ НОСЕШЕ ДО ПЕТО ЗАКЪРПВАНЕ, ДУПКА НА ЖИЛЕТКАТА...НАПЛИТА СЕ СЪС СХОДЕН ЦВЯТ.

- ДЪРЖАВНИ АТЕЛИЕТА ЗА "ЛОВЕНЕ НА БРИМКА НА ЧОРАПОГАЩНИК" ИМАШЕ НАВСЯКЪДЕ

- БИРАТА В МАГАЗИНА: ДОРИ И ДА ИМАШЕ, ТРЯБВАШЕ ДА ИМАШ ПРАЗНИ ШИШЕТА, ЗА ДА СИ КУПИШ. И НЕПРЕМЕННО ТРЯБВАШЕ ДА ОБЪРНЕШ БУТИЛКАТА, ЗА ДА ПРОВЕРИШ ДАЛИ НЕЩО НЕ ПЛУВА ВЪТРЕ.

- ЗАПЛАТА ЗА ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ - 80 ЛВ., ПОЛУВИСШЕ - 130 ЛВ., ВИСШЕ - 155 ЛВ.

- ОПАШКИТЕ ЗА ЛИГНИН И БАНАНИ. И ЗА ВСИЧКО ДРУГО!

- 15-ГОДИШНИТЕ ВЛОГОВЕ ЗА КОЛА (АКО ИМАШ ПАРИ ЗА ТАКАВА), КАТО ДАВАШ 1500ЛВ ПРЕДВАРИТЕЛНО БЕЗ НИТО СТОТИНКА ЛИХВА И СЛЕД 10-15 ГОДИНИ, АКО ИНФЛАЦИЯТА НЕ ТИ Е ИЗЯЛА ПАРИТЕ МОЖЕШ СЛЕД ДОПЛАЩАНЕ ДО ЦЕНАТА НА АВТОМОБИЛА ДА ПОЛУЧИШ ЗАВЕТНИЯ МОДЕЛ НА АВТОМОБИЛ, ПОРЪЧАН ПРЕДИ 15 ГОДИНИ И МАКАР И ЧИСТО НОВ ДА Е ВЕЧЕ МОРАЛНО ОСТАРЯЛ С ПОНЕ 30 ГОДИНИ (15 ГОДИНИ ЧАКАНЕ + 15 ПРЕДИШНИ ГОДИНИ ОТ ПОЯВАТА НА ИЗПЛАГИАТСТВАНИЯ ЗАПАДЕН МОДЕЛ). ЦЕНИТЕ В МОТОТЕХНИКА ОТ 1989 Г.: ЛАДА САМАРА СТРУВАШЕ 10 000 ЛВ.; ЛАДА 2107 - 10 500 ЛВ.; ЛАДА 2105 - 8 900 ЛВ. ТРАБАНТ 601 - 6 400 ЛВ. И Т.Н. СРЕДНАТА ЗАПЛАТА: 200ЛВ. САМИ СМЕТНЕТЕ КОЛКО ЗАПЛАТИ СА БИЛИ НУЖНИ ЗА НОВА ЛАДА. + 15 ГОДИНИ ЧАКАНЕ!

- ТОЛКОВА ХУБАВО БЕШЕ, ЧЕ НИ ПАЗЕХА С АВТОМАТИ ПО ГРАНИЦАТА ЗА ДА НЕ ИЗБЯГАМЕ, ЧЕ И НАГРАДА СЕ ДАВАШЕ НА ВОЙНИЦИТЕ АКО ЗАСТРЕЛЯТ НЯКОЙ БЯГАЩ ОТ “ХУБАВОТО”.

- "ГРАЖДАНСТВОТО" - РОДЕН СИ В ГРАД Х, ЖИТЕЛ СИ НА Х, РАБОТИШ В Х, УЧИШ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ САМО АКО ЗА Х ИМА ОТПУСНАТА БРОЙКА. В ГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ СЕ ОТИВА САМО С "ОТКРИТ ЛИСТ" ИЗДАДЕН ОТ МВР-ТО ПАК В Х. НЕЩО КАТО "КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ" ОТ РУСИЯ, АМА ГЛЕДАНИ С ЛЮБОВ ОТ ПАРТИЯТА.

-" КОКА КОЛА " ИМАШЕ САМО ПОНЯКОГА, НО МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ САМО ПРИ ЗАМЯНА ПЪЛНО ЗА ПРАЗНО НА СТЪКЛЕНИТЕ БУТИЛЧИЦИ. ВЪВ ВРАЦА ИМАШЕ И" КООП КОЛА " С ДЪХ НА ЛЕКАРСТВО ЗА ПЛОМБИ... ШВЕПСОВЕТЕ ПРЕСТОЯВАХА И ХВАЩАХА ПО 2 ПРЪСТА УТАЙКА В ШИШЕТО.

- ИМАШЕ ТРУДОВИ ЛАГЕРИ НА СМЪРТТА ЧАК ДО 1962Г. В ТЯХ МОЖЕШЕ ДА ВЛЕЗЕ ЧОВЕК ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВИЦ ИЛИ НЕУМЕСТНО ИЗКАЗВАНЕ СРЕЩУ ТОГАВАШНАТА ВЛАСТ. НИКОЙ НЕ ДЪРЖЕШЕ СМЕТКА ЗА БЕЗБРОЙНИТЕ УБИТИ И БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ ЖЕРТВИ НА РЕЖИМА.

- ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА СМЕ ПРАВОСЛАВНИ. ДА ОБИКАЛЯШ ПО ВЕЛИКДЕН , БЕШЕ АБСУРД . НА ГРАНДИОЗНИТЕ МАНИФЕСТАЦИИ СЕ КЛАНЯХМЕ НА ПОРТРЕТИТЕ НА СЪВЕТСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОГОВЕ.

- ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО - ИМАХМЕ АЕЦ, ТЕЦ-ОВЕ, ВЕЦ-ОВЕ, ИЗНАСЯХМЕ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЗА СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ, А ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО ВСЕ НЕ ДОСТИГАШЕ И ИМАХМЕ РЕЖИМ НА ТОКА 3 ЧАСА НЯМА , 1 ЧАС ИМА .

- ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ ПЛАТЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА (ТОЕСТ ОТ ВСИЧКИ НАС), ОБАЧЕ: ИМАХМЕ ПРАВО ДА КАНДИДАТСТВАМЕ САМО В ЕДИН УНИВЕРСИТЕТ И В 2 ПОЛУВИСШИ ИНСТИТУТА!!! ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ И МЕЖДУНАРОДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ ПЪРВО СЕ ПОДАВАХА ДОКУМЕНТИТЕ В ОКРЪЖНИЯ КОМИТЕТ НА БКП ЗА ПРОВЕРКА НА ФАМИЛИЯТА ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРЕДИМСТВАТА ЗА ДЕЦАТА НА ДРУГАРИТЕ И ПАРТИЗАНИТЕ!!!

- НИЩО НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯШЕ, А СЕ СКЛАДИРАШЕ ПО МАЗЕТА И ТАВАНИ, ЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА И КАКВО ПАК МОЖЕ ДА ДОТРЯБВА И ПАК ДА ВЛЕЗЕ В УПОТРЕБА.

- ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК - ХОРАТА НАД ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ ПЛАЩАХА ЗА ТОВА, ЧЕ НЯМАТ СЪПРУГ/СЪПРУГА. СЕМЕЙНИТЕ, НО БЕЗ ДЕЦА ПЛАЩАХА ЗА НЕЩАСТИЕТО СИ ДА НЯМАТ ДЕЦА. ДОРИ ОНЕЗИ ТЪЖНИ ХОРА, КОИТО ИСКАХА, НО НЕ МОЖЕХА ДА ГИ ИМАТ.

- ВЛАЖНИТЕ НИ ОВЧИ ПОГЛЕДИ ТРЯБВАШЕ ДА ГЛЕДАТ ЕДИНСТВЕНО КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ И ТОТАЛНАТА ПОБЕДА НА СОЦИАЛИЗМА НАД КАПИТАЛИЗМА.

- ЗА ПОСЛЕДНОТО ДРУГАРИТЕ, КОИТО ПРОПОВЯДВАХА РЕЛИГИЯТА ЗА СУЕТА, ОПИУМ И ДЕГРАДИВНА, СЕ КРЪСТЕХА КАТО МОНАХИНИ. ЧЕ ТО, СОЦИАЛИЗЪМ, РАВНОПРАВИЕ, СОЛИДАРНОСТ... АМА МИЛИОНИТЕ ИМ... ВСИЧКИТЕ В ТЕЗИ ПУСТИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ БАНКИ. А СИНЧЕТАТА ИМ ТЪНЕХА В БИТОВО РАЗЛОЖЕНИЕ ПО ЗАПАДНИТЕ КАЗИНА И БАРОВЕ. С НАШИТЕ ПАРИ. КАКТО И СЕГА! ЗАЩОТО “ДРУГАРИТЕ” НЕ СИ ТРЪГНАХА. ОСТАНАХА

(20+) BULGARITE V CHARLOTTE,NC I V AMERICA / The Bulgarians in Charlotte and USA | ## **Асен Асенов ** | Facebook