Заблудата за турското чудо

Ако вярваме на официалните данни, турската икономика изживява истински бум. Но при по-внимателно вглеждане турското чудо прилича по-скоро на оптическа измама. Ето причините:

Турската икономика отбелязва истински бум. Според официалните данни, през миналата година тя е нараснала с цели 7,4% - прираст, който е по-силен дори от китайския, и то независимо от напреженията с Германия и с други важни търговски партньори. Държавните финанси също изглеждат в добро здраве, сходна е ситуацията и с кредитните портфолиа на банките.

 

Като колос на глинени крака

Означава ли това, че президентът Ердоган се намира в комфортна ситуация? Ни най-малко, твърдят наблюдатели. Защото при по-внимателно вглеждане турското икономическо чудо прилича по-скоро на колос на глинени крака. Така например високият прираст през 2017 се обяснява главно със слабите данни от предходната година, както и с влезлите в действие програми за стимулиране на конюнктурата и кредитирането. Тези програми обаче не само обременяват държавния бюджет, но и биха могли да утежнят положението на банките, ако някои от кредитираните фирми не успеят да върнат заемите, взети в чужда валута, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и добавя, че кризата вече чука на вратата. Признак за това е курсът на турската лира, който в момента се намира в състояние на свободно падане. В сряда един долар се разменяше срещу 4,19 турски лири, а еврото - срещу 5,19 лири. И двата курса са абсолютен негативен рекорд, отбелязва в тази връзка списание „Фокус", а „Нойес Дойчланд" прогнозира, че в най-лошия случай обезценяването на лирата може да доведе до вълна от фирмени фалити, а оттам - и до пълен срив на турската икономика.

И още нещо: неблагоприятното развитие на турската лира неминуемо подклажда инфлацията, тъй като вносните стоки стават все по-скъпи. Цените в Турция междувременно скочиха с над 10%. В една такава ситуация обикновено се предприема повишаване на лихвите. Не обаче и в Турция на Ердоган, където залагат на друга стратетия - да наливат свежи пари на пазара, пише новинарският канал n-tv.

Планът на Ердоган

„Автократично управляващият президент иска на всяка цена икономиката на страната да се развива на бързи обороти - поне до ноември идната година, когато ще има избори за нов държавен глава и нов парламент. И когато Ердоган възнамерява окончателно да наложи преминаването към президентска система на управление. А изборната победа на Ердоган зависи именно от добрите икономически показатели", коментира n-tv.

Остава надеждата, пише на свой ред ФАЦ, че турските избиратели няма да допуснат да бъдат водени за носа. Инвеститорите вече обръщат гръб на Турция. И с пълно право, заключава изданието.

http://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0...