ЗАДАВА ЛИ СЕ СВЕТОВНА ТЪРГОВСКА ВОЙНА И ВРЪЩА ЛИ СЕ ПРОТЕКЦИОНИЗМЪТ?

Йордан Цалов

Тръгва ли светът към търговка война и ще се завърне ли протекционизмът? Това е големият въпрос пред световната икономика за развитие, нежелано от всички големи играчи освен един – президента на САЩ.

Доналд Тръмп все пак – въпреки острата реакция на големия бизнес и  републиканците и оставката на икономическия му съветник – наложи нови мита, които предвещават да доведат до тежка търговска война с ЕС, Китай и Бразилия.

Новият режим за 25% мито на алуминия и 10% за стоманата ще бъде въведен след 15 дни, като може да последват и допълнителни мерки, именно насочени срещу ЕС. От режима ще има изключения за Мексико и Канада, тъй като с тях САЩ имат споразумение за свободна търговия – NAFTA, а президентът обеща да помисли и за изключения за другите „съюзнически страни“. Също обаче Канада и Мексико са заплашени, ако не преразгледат NAFTA.

„И ние можем да правим глупости“ 

Това бе отговорът на Жан-Клон Юнкер към новата митническа политика, като председателят на ЕК заплаши, че като контрамерки може да въведе мита за конкретни продукти като бърбъна и моторите „Харли Дейвидсън“ (по случайност два продукта, произвеждани в щатите на двамата лидери на Конгреса – Мич Маконъл и Пол Райън).

„Това в общи линии е глупав процес, но трябва да го направим… И ние може да сме глупави“, каза Юнкер.

 

Лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад също не спести критики: 

Не само че Тръмп обяви мита за всички държави, но той пряко заплаши и вноса на европейски коли. Той не разбира, че започва търговска война, от която няма да има победители, а само губещи. При настоящата вълна на протекционизъм и изолация в САЩ е по-важно от всякога да изковаваме нови съюзи с други страни и да подсилим ролята на Европа като център на световните търговски споразумения.

Докато САЩ се окопава, Европа ще се застъпва за отворената и свободна търговия. Както каза Сесилия Малстрьом [еврокомисар по конкуренцията]: „Протекционизмът никога не е отговорът.“

Китай: „Изходът ще бъде болезнен, Китай ще предприеме нужния отговор“

В изявление на министерството на търговията на Китай се посочва, че това е „сериозно нападение срещу обичайния международен търговски ред“.

„Историята показва, че воденето на търговски войни никога не е било решение на проблема. Особено при днешната глобализация да избереш търговската война е грешен ход.

Изходът ще бъде болезнен, Китай ще предприеме нужния отговор.“

Търговската война – освен че ще удари американска икономика – носи огромен риск САЩ да изостанат от световната търговия. Вчера бе подписано Тихоокеанското споразумение за свободна търговия, от което в последния етап Тръмп изтегли Америка.

В Тихоокеанското споразумение участват 11 държави – Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Целта първоначално бе с него САЩ да наложат влиянието си в Тихоокеанския регион, за да не позволят на Китай (който не е част от споразумението) да разрасне своето влияние.

Сега обаче, когато Тръмп изтегли страната си от него, ще бъде постигнат обратният ефект и Китай може чрез ниските мита, които е подписал с част от държавите, да наложи своето влияние върху целия пазар без конкуренция от САЩ.

„Конгресът не може да бъде съучастник в икономическото бедствие, което ни готви администрацията“

С други думи – отговорът е не. Светът не върви към протекционизъм, а именно напротив – той продължава своята глобализация, но от този процес все по-осезаемо се изтеглят САЩ. Това е възможност за другите големи икономически фактори като ЕС и Китай да оказват все по-голямо влияние и да помогнат на САЩ в процеса му на изолация и загуба на икономическо влияние.

Подобен развой, макар напълно възможен, все още не е налице. Републиканците осъзнават това – но пред тях стоят изборите за Конгрес този ноември – и макар да правят остри публични изказвания срещу протекционизма на Тръмп, не е ясно дали ще се решат да обърнат политиката.

Това обаче е възможно и именно това предложи републиканският сенатор и остър критик на Тръмп – Джеф Флейк.

Незабавно след анонса на Тръмп сенатор Флейк предложи законопроект, който да отмени новите мита. „Конгресът не може да бъде съучасникн в икономическото бедствие, което ни готви администрацията.“

Остава отворен въпросът дали той ще събере нужната подкрепа – не е ясно дали той ще намери подкрепа сред демократите, за които предизборен икономически срив благодарение на Тръмп ще е като дар от Бога.

И макар светът да не върви към протекционизъм, то временна търговска война на всички срещу САЩ изглежда като надвиснала опасност.

А що се отнася до тезата на Тръмп, че митата са нужни, тъй като САЩ имат огромен търговски дефицит, който не е справедлив – Бисер Манолов дава отговор:

http://terminal3.bg/zadava-li-se-svetovna-trgovska-vojna-i-vrshha-li-se-...