Зам.-председател в ЕП обвини ”Борисов 3” в разпространение на фалшиви новини

Заместник-председател на Европарламента обвини българското правителство в публикуване на фалшиви новини. Катарина Барли е и член на Комисията по граждански свободи (LIBE), и на Работната група за върховенството на закона, която миналата седмица изслуша представители на българската власт и гражданско общество за ситуацията в страната.

По време на дебат в LIBE Барли коментира, че правителството на България е публикувало "абсолютно лъжлива информация за съдържанието ѝ, всъщност фалшива новина".

Дебатът е свикан, за да бъде обсъдено върховенството на закона за всички държави-членки на ЕС и да замести Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който се отнасяше само за правосъдието в България и Румъния. Барли е и т.нар. докладчик в сянка за него, пише още Дневник.

"Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим", коментира зам.-председателят на ЕП. "Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъжданото, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие“, допълва Барли.

https://frognews.bg/novini/zam-predsedatel-evroparlamenta-obvini-borisov-3-razprostranenie-falshivi-novini.html