Засякоха сигнали от планета, астрономите допускат, че е обитаема

Астрономи засякоха необикновени ”кохерентни” радиосигнали от подобна на Земята планета, което дава надежда за живот на нея. Това предполага, че на планетата може да има магнитно поле и може би дори атмосфера.

Констатациите са описани в нова статия „Кохерентни радиоизригвания от известна планета-домакин на M-джудже YZ Ceti“, публикувана в "Nature Astronomy".

Радиосигналът предполага, че планетата има свое собствено магнитно поле, за което се смята, че е ключово за поддържане на живота.

На Земята нашето магнитно поле ни помага да се предпазим от високоенергийните частици.

„Виждам нещо, което никой не е виждал да се случва преди“, каза Джаки Виладсен, астроном от университета Бъкнел.

Досега изследователите се опитваха да потвърдят дали далечните скалисти планети имат свои собствени магнитни полета, а това беше и причината учените да кажат колко вероятно е една планета да поддържа живот.

Сега новият кандидат – YZ Ceti b, скалиста планета, която обикаля около звезда на около 12 светлинни години от Земята, е изпратила повтарящ се радиосигнал.

Радиовълните, които изследователите откриха от планетата, изглежда се генерират, когато звездата взаимодейства с магнитното поле на своите планети.

Скалистата планета е идеална за тестване на теории за това дали тези магнитни полета могат да бъдат открити на такова разстояние.

https://frognews.bg/novini/zasiakoha-signali-planeta-astronomite-dopuska...