Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Има публично известни сведения и твърдения, има хипотези и подозрения, но и има и съвсем безспорни факти: какво се знае за ареста на Бойко Борисов и какво се случи в първите часове след задържането му?

 

Бойко Борисов, управлявал България повече от десет години като премиер, прекара първа нощ в ареста след акция на МВР в дома му снощи. Идва Видовден, зарадваха се мнозина, "дебоцификация" избухна в социалните мрежи. Политическа репресия и отвличане на вниманието, обявиха от ГЕРБ, събрали се пред къщата му в Банкя да го бранят с жива верига. Тази сутрин ГЕРБ съобщиха, че се очакват още арести на техни бивши министри, понастоящем депутати, за които щяло да се иска сваляне на имунитет.

Какво се случи в часовете след ареста

12 часа след ареста първа информация по случая със задържането даде в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи, че се действа по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) от юли м.г. Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад. Радваме се, че макар и късно, тези действия все пак се предприемат, заяви Асен Василев.

Това потвърждава и изявление на Божков в социалните мрежи, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Божков, който избяга в Дубай и е с двайсетина обвинения, написа: "Две години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве".

Бойко Борисов

В свое изявление, изпратено до медиите тази сутрин, премиерът Кирил Петков потвърди, че по случая работи Европейската прокуратура: "В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура? Дали най-накрая ще застане на страната на българския народ - ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия", се казва в прессъобщението.

Снощи МВР обяви, че е "в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България". По-късно пресинформацията беше свалена от сайта. В нея бе съобщено за арестите на Борисов, Горанов, Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Оказа се обаче, че Менда Стоянова е у дома си пред телевизора.

Публично известното

Късно тази вечер, когато изтекат 24-те часа по заповедта му за задържане, ще стане известно дали Борисов ще бъде задържан до 72 часа или пуснат от ареста. Засега няма публично потвърдена информация дали е в ареста заради сигнал за изнудване на гражданско сдружение БОЕЦ, подаден и в българската, и в Европейската прокуратура, вкл. и за злоупотреби със средства и досъдебни производства. Това ще стане известно от материалите, които ще бъдат внесени. Версията на адвоката на Борисов е, че става дума за сигнал на БОЕЦ от декември м.г. Българската прокуратура отказа да образува разследване по този сигнал, свързан със снимките с кюлчета и пачки от спалнята на Борисов.

Българската прокуратура не е била уведомена за акцията на МВР. Домовете на задържаните са били претърсени в хода на проверки по неотложност. За този тип проверки не се изисква разрешение от съда. Менко Менков, адвокатът на Борисов, съобщи, че в заповедта за задържане от МВР се позовават на чл. 213 (а) за изнудване, "изобщо не участва никаква европрокуратура", а по досъдебното производство срещу Борисов е разпитан премиерът Кирил Петков.

Подозренията

В условията на информационен вакуум избуяха всякакви съмнения. В първите 12 часа след акциите единственият коментар от изпълнителната власт бе репликата във Фейсбук на премиера Петков: "Няма никой над закона". А вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира в парламента: "Най-накрая се действа, което е много хубава стъпка".

Хипотезите за арестите на недосегаеми през изминалите години публични фигури се разделят условно на две групи. В едната са тези, според които твърде шумната акция снощи е била с цел отвличане на вниманието от несправянето на правителството със злободневни проблеми. Близки до ГЕРБ анализатори откриват и умисъл, че акцията е ден преди бившият министър на отбраната Стефан Янев да обяви политическия си проект "Велика България".

Протест на ГЕРБ пред сградата на Министерския съвет след ареста на Бойко Борисов

Кадър от протест на ГЕРБ пред сградата на Министерския съвет след ареста на Бойко Борисов

Във втората група са тези, които смятат, че най-сетне трябва да започнат активни действия за борба срещу корупцията.

Безспорното

Неминуемите последствия са силна поляризация на политическото пространство, която вече се видя от реакцията на ГЕРБ. Някои досегашни действия на най-голямата опозиционна партия като че ли показаха опит за сближаване с "Продължаваме промяната" - например подкрепата, която дадоха при гласуване на кандидатурата на новия военен министър Драгомир Заков в пленарна зала.

Арестът беше извършен в деня, в който приключи посещението на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България. По време на визитата ѝ пролича хладното отношение към българската прокуратура, пролича добрият тон, установен между нея и премиера Петков, пролича и доброто партньорско сътрудничество с МВР. Българското правителство остава контактната точка за Европейската прокуратура.

Както е известно, в рамките на своята компетентност Европейската прокуратура разследва и преследва извършители, съучастници или подбудители на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. За тази цел Европейската прокуратура ще провежда разследвания и ще води наказателно преследване пред съдилищата на държавите членки до приключване на случая.

Арестите връщат управляващите и особено "Продължаваме промяната" на терена, на който спечелиха изборите - борбата срещу корупцията и нулевата толерантност към нея. Ако акцията наистина е ръководена от Европейската прокуратура, тя "заобикаля" главния прокурор Иван Гешев, чието снизходително отношение към евентуални провинения на доскоро управлявалите е публично известно.

Безпрецедентната акция, която се провежда в най-бедната и корумпирана страна на ЕС, идва само десет месеца след създаването на Европейската прокуратура, започнала работа на 1 юни 2021. Несъмнено негативи ще понесе и ЕНП. Само преди дни председателят на ЕНП Манфред Вебер присъства на националното събрание на ГЕРБ, на което Борисов беше преизбран за лидер, а ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори. Любопитен факт е, че първоначално като премиер Борисов се обяви срещу кандидатурата на Кьовеши, но след решението на ЕНП я подкрепи за поста на европейски главен прокурор.

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът, гласи единственият коментар на президента Румен Радев по повод акцията. Предстои най-сериозният тест за управляващата коалиция - ще има ли форсмажор срещу корупцията.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията | Новини и анализи от България | DW | 18.03.2022