Защо българите са на улицата 64 дни

AP Photo / Валентина Петрова

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/259639_giati-einai-stoys-dromoys-oi-b...

Спонтанен протест на гражданското общество срещу корумпираното правителство на Борисов и бруталното нарушаване на човешките права в съседната ни държава.

Българските граждани протестират мирно на площадите от 64 дни. Политологът д-р Лидия Йорданова се съгласи да ни обясни причините, времето и обстановката на този безпрецедентен за данните на съседния социален и политически протест, по свой начин чрез ежедневното си участие в митингите.

 

Излязохме на улиците и площадите срещу премиера Бойко Борисов, срещу корумпираното правителство на страната и срещу системното, дори брутално нарушаване на правата на човека в България. Гражданите призовават правителството на Борисов да подаде оставка и да се проведат предсрочни парламентарни избори. Протестът е и срещу Иван Гешев *, главен прокурор на България.

На 9 юли главният прокурор Гешев, в нарушение на българската конституция, в опит да дискредитира президента Румен Радев, разреши започване на специална полицейска операция под председателството на въоръжени полицаи.

 

Тази безпрецедентна инвазия трябваше да служи на политическите интереси на управляващата партия ГЕРБ, за да убеди обикновения гражданин, че властта в България принадлежи само на един човек, Бойко Борисов.

С това действие обаче прокурорът Гешев успя да постигне немислимото: да обедини хора от различни политически спектри и да ги накара да протестират няколко часа на площада пред Президентството, в София, в знак на спонтанна защита на президента Радев и срещу олигархичния модел на управление.

Мафиотски модел

Неслучайно моделът на управление, който Борисов успя да установи - и чрез който той остана начело на държавата през последните 10 години - се характеризира като сериозно корумпиран държавен модел на мафията. За първи път в новата история на България разделението между лявото и дясното политическо пространство не изглежда много дълбоко. Президентът Радев подкрепи протеста и се срещна с протестиращи няколко пъти; и в речи пред нацията изрази подкрепата си.

Спонтанният протест в България няма ясен лидер, той беше организиран от група интелектуалци, които години наред изразяваха своето противопоставяне на управлението на Борисов и ГЕРБ. Всяка вечер на подиума пред тълпата говорят хора на изкуството и науката; обикновени граждани, млади хора, представители на гражданското общество. Също така никоя от политическите сили, с изключение на ГЕРБ, не се опитва да „открадне“, да пожъне протеста или да го затвори ...

На 10 юли Борисов организира контрадемонстрация от поддръжници на неговата партия, както и от държавни и общински служители. Имаше ескалация на напрежението, сблъсък между протестиращи и късно през нощта сблъсък с полицията. Младежите бяха бити и арестувани! Това беше първият знак, че страхът започва да се разпада. На 2 септември граждани от цялата страна се събраха в София на национален протест по повод опита на Борисов да внесе проект на нова българска конституция!

Целта му е да остане на власт и да отложи оставката на правителството си. В оригиналната си версия, в главата за гражданските права, планът оспори равенството между половете и премахна определението за „социална държава“.

Протестиращите окупираха българския парламент и се опитаха да възпрепятстват работата на депутатите. Полицията ги арестува и използва физическо насилие срещу журналисти, отразяващи събитията в София. В крайна сметка премиерът беше принуден да оттегли първоначалния план.

AP Photo / Валентина Петрова

Правителството вече сериозно се страхува за бъдещето си, но в същото време е готово да направи най-лошото. Борисов постоянно заявява ежедневно, че няма да се откаже да разпределя пари от националния бюджет на различни групи по интереси, за да премахне напрежението и в същото време не смее да излезе публично. Обхванат е от страх и паника! Той дори нарече протестиращите "контрабандисти, мафиоти и терористи" ...

България е страната с най-висока бедност в ЕС, най-бедният регион в Европа и преживява драматичен демографски срив, с една от най-ниските нива на раждаемост не само в ЕС. но и в света. В същото време българската имиграция остава изключително висока. В разгара на този социален колапс Борисов, правителството на ГЕРБ и техните съюзници продължават да доминират надменно в страната и да нарушават основните човешки права.

Те продължават да изтощават държавни и европейски ресурси, като се наслаждават на лични облаги чрез управлението на страната и корумпираните системи. Те продължават политическите репресии и преследвания на поддръжници на други опозиционни политически партии. В България предприемачеството е „ограбено“. Обща тайна е, че за да работят предприятията, те трябва да спазват корумпираните практики на управление.

Той затваря очи

Страната се управлява от мафията. Не разбирам защо Европа продължава да си затваря очите за корумпираната, нечовешка и жестока администрация на България в момент, когато това правителство осквернява и продължава да осквернява Конституцията на страната и системно нарушава законодателството на ЕС. и международните задължения на България. Знам само, че ще продължим до края.

Иван Гешев е главният прокурор на България, който встъпи в длъжност в края на 2019 г. Изборът му беше спорен и предизвика вълна от недоволство не само в правните среди, но и в гражданското общество. Има основателни подозрения, че Гешев е свързан с различни престъпни кръгове и с български политици, които притежават огромна власт.

Превод : "Под лупа"