Защо думата "комунизъм" отсъства в нашите учебници по история?

Венцислав Иванов

 

Защо думата "комунизъм" отсъства в нашите учебници по история? Въпросът е фундаментален, защото България е единствената страна от Източния блок, която не създаде т.н. „политики на паметта“, нито Музей на комунизма, нито почете официално жертвите на просъветския тоталитарен режим ...и промени образованието по история 30 години след падането на комунистическия режим! Не е ли това пряко следствие от липсата на лустрация и чисто декларативния характер на Закона за обявяване на комунистическия режим да престъпен?

 
Затова не е изненада, че като цяло, медиите нямат последователна и целенасочена политика за съвременен дебат върху белите петна в историята ни, както и вина за непрекъснатото подгряване на митовете и фалшификациите, които тровят обществения климат. А няма българин, млад или стар, който да не се интересува от история!
 
Другата страна на медала е все още не радикално реформираното образование по история, (въпреки няколко важни изменения, които се постигнаха след години професионален и граждански натиск.) Истинска язва е обаче липсата на гражданско образование в нашето училище – то се преподава едва в 11 и 12 клас!
 
Въпрос е на систематична програмна политика, на съгласуване между държавните и обществени институции, на привличане на млади хора в обсъжданията. Не можем повече да се увиваме в компромиси, защото невежеството и идеологическите клишета за „безбрежното щастие при социализЪма и комунизЪма“ и „вечната и ненарушима дружба с великия СССР“ изкривяват самосъзнанието на поколения....
 
Това не е проблем незначителен или маргинален, той е в основата на координатната система от публично знание и ценности на днешното общество.
Теми табута вече няма, слава Богу! Както няма и открита цензура върху дебатите. Но все още има дългосрочна режисура, непрекъснато подклаждана от Москва, за охраняването на фалшификации от рода на „Червената армия – Освободителка“ и „съзидателната дружба“ със Съветския съюз и още, и още... Дотам съзидателна, че Живков предложи два пъти да станем съветска република. И днес трупаме венци по 200-тата паметници на Съветската армия, „жалони на един позор“, както ги нарече дори един от създателите на МОЧА – големият скулптор Любомир Далчев.
 
Нека припомня, че БСП два пъти се опита да блокира в Народното събрание промяната на учебните планове и новите учебници по история. Ясна подкрепа за тази параноична реакция на БСП от страна на Русия бяха изявленията на Мария Захарова, говорителка на Министерството на Външните работи, която се оплакваше, че в България учебниците по история се пренаписват в духа на евро-атлантическите ценности! Жалейка за евразийските им такива...С две думи, Москва не е съгласна!
Фейсбук