ЗАЩО Е ОПАСНО МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И КАКВИ ПРОМЕНИ СА НУЖНИ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН

Даниела Горчева
 
ЗАЩО Е ОПАСНО МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И КАКВИ ПРОМЕНИ СА НУЖНИ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН
или защо Демократична България вместо да вървят натам, откъдето други се връщат, трябва да черпят от световния опит!
Още от 2015 коментираме активно ОПАСНОСТИТЕ, свързани с машинното и с дистанционното електронно гласуване. За умници като Стойчо Проданов , който с огромно самочувствие, но с малко знания се опита да ми се зъби, пояснявам специално:
и двете са ЕЛЕКТРОННИ, Стойчо!
НО
едното е с машини (компютри за гласуване) в защитена среда - избирателна секция,
а другото е дистанционно, по Интернет, от собствен компютър.
Няколко пъти публикувах тук компетентното мнение на американския експерт, университетски преподавател проф. Халдерман за опасностите от електронно и машинно гласуване.
Защо мислите, че Нидерландия - която в технологично отношение е на СВЕТЛИНННИ години от окаяна България (да не говорим за морал и пр.) и която имаше машинно гласуване в защитена среда (избирателни секции) още през 90те години,
се отказа от машинното гласуване и забрани дори електронното преброяване на гласовете?
Ами защото нидерландските политици слушат експертите, а не политикани и самозванци - тарикати, затова!
-Защото става дума за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ на държавата.
-Защото подмяната на вота е на практика ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ.
Нашите умници от ДБ обаче, на всичките им претенции колко са учени, колко много четат и колко много езици знаят, се юрнали сега ТЕПЪРВА НАТАМ, ОТКЪДЕТО ХОРАТА СЕ ВЪРНАХА преди десетилетия!
"Според вас колко държави биха искали да повлияят на резултата от националните избори на друга страна?" , пита проф. Халдерман.
 
И дава два примера с атаки на свързани с Кремъл хакерски групи срещу Естония и Украйна.
През 2007 година правителствените компютри на Естония (страната, която използва интернет гласуване) са понесли мощна атака от хакерски групи, свързани с Москва, което тогава е било обявено за междудържавна кибер война.
На изборите в Украйна след революцията, където не е имало Интернет гласуване, но събирателният процес, събирането на всички гласове от цялата страна се е извършвало от свързани в мрежа компютри, които са преброявали и публикували гласовете.
Процесът отново е бил свързан с групи, свързани с Русия.
"Като изследовател и човек, който иска да подобри състоянието на демократичните технологии, не мога да оправдая нещо, което по някакъв начин би повлияло на резултата от изборите" - казва проф. Халдерман.
След като обяснява нагледно, показвайки различни машини за гласуване в защитена среда (изборна секция) как за по-малко от минутка човек, останал насаме с машина за електронно гласуване може да я манипулира така, че да промени изборните резултати за цялата страна, проф. Халдерман анализира и Интернет гласуването. (от 10.55 минута натам).
Ето какво казва:
Ами Интернет гласуването? То е дори още по-опасно от гласуването на машина в изборна секция.
-Защото избирателите използват собствени компютри, намиращи се в незащитена среда.  Те могат:
-да бъдат принудени да гласуват,
-да бъдат откраднати имената и паролите им,
-да попаднат на фалшиви сайтове, представящи се за истинските,
-да прихванат зловреден софтуер или да са част от ботнет мрежи, които вече са заразили голям брой компютри,
а това ще компрометира резултатите от изборите.
Има и още.
Сървърът трябва да издържа на атаки от тип "отказ от услуги".
Изборите се провеждат за определен период, не може да кажете:
"Сега системата не работи, ще отложим онлайн вота."
Трябва да се тревожим за вътрешни и външни атаки срещу сървъра или дори по-сериозни:
ДЪРЖАВНО - спонсорирани такива.
Според вас колко държави биха искали да повлияят на резултата от националните избори на друга страна?
Вероятно броят на държавите с тези възможности и с това желание расте.
Малко по-късно (на 33-та минута от видеото) той дава два примера с атака от страна на Русия.

https://www.youtube.com/watch?v=Fc6e9_w8waA

Как гласуваме в Нидерландия:

Всеки човек получава по пощата - и то поне две седмици преди изборите, ЛИЧНА ИЗБИРАТЕЛНА КАРТА - така наречения stempas.
На нея е изписано вашето име и адрес, дата на раждане, също на коя дата от колко до колко часа и КЪДЕ, на кой адрес може да гласувате.
На обратната страна може да упълномощите някой да гласува от Ваше име.
Без такъв ПАС (лична карта на избирател) на Ваше име и без документ за самоличност не може да гласувате.
Така се премахва възможността някой да гласува 2 или 3 пъти, защото може да гласувате само като предадете на изборната комисия своя пас.
Нещо повече.
В края на изборния ден бюлетините, пуснати в урната трябва да отговарят на броя на личните избирателни карти.
Така се избягва възможността в урната да има предварително поставени бюлетини, например.
Пак доста време преди изборите получавате вкъщи една примерна бюлетина ( разликата с оригиналната е, че в тази няма квадратчета за отбелязване срещу имената на кандидатите).
Целта е предварително да я разгледате, проучите, да видите как изглежда, да намерите мястото на Вашата партия или на вашия избранник, а не да се дзверите в "тъмната стаичка" и да се чудите къде е вашият човек.
Това предполага и по-малко грешки и съответно невалидни бюлетини в деня на изборите.
Партиите са разположени хоризонтално, а вертикално под всяка една са имената на кандидатите. Може да гласувате за номер 1 на съответната партия или за номер 9, 12 или 20, например.
Цяла Нидерландия ( 18 милиона населние) е един - единствен избирателен район.
Това е важно, защото се спазва правилото всеки глас да тежи еднакво. Не някой кандидат от слабо населен район да стане народен представител с хиляда гласа, а друг да не може да влезе в парламента, въпреки че за него са гласували 30 хиляди души.
България трябва да бъде един-единствен избирателен район и да престанат игричките на ДПС и пр. партии с контролирани вотове по населени места.
Гласуване по пощата е сигурно, става по следния начин. Попълвате изборната бюлетина и я слагате в плика, на който няма НИКАКВИ ЗНАЦИ, име и пр.
Този плик заедно с вашия личен пас (стемпас) поставяте в друг плик, който адресирате до избирателната секция или където там. В тази секция хората отварят плика, проверяват съответния пас с вашето име и го поставят в една урна, а плика с гласа ви (без да разпечатват!) - в друга. Накрая се вадят всички пликове, отварят се, преброяват с е гласовете за партиите и кандидатите. Пасовете трябва да отговарят на бюлетините, които са пуснати.
Гласуването по пощата е по принцип само в особени случаи - изключение . За хора, които са далечно плаване, работят или се намират в отдалечени от избирателни секции географски райони, неподвижни са или болни на легло и както е сега във връзка с пандемията.
Освен това в Нидерландия винаги е имало възможност да упълномощите друг човек, на когото имате доверие да гласува от ваше име като попълните обратната страна на вашия пас.
Никакво машинно и електронно гласуване! Забранено е дори електронно преброяване на гласовете!
През 90-те години, когато в България мнозина още не бяха виждали компютър, в Холандия гласувахме с машини в избирателните секции - бързо, лесно, удобно.
Отдавна, с напредването на технологиите, с мобилните устройства и съответно възможността изборите да бъдат откраднати (което на практика означава държавен преврат) машинното гласуване бе премахнато, върнахме се към червеното моливче.
Нещо повече: забранено бе електронното преброяване на гласовете. Това с цел да се избегне компютърна манипулация.
Защото тук политиците слушат експертите, а холандските експерти не са политикани, а професионалисти.
В България, една от най -изостаналите и в технологично, и в морално и във всяккаво отношение страна от ЕС, зинали сега тепърва да въвеждат машинно и електронно гласуване, защото главите на някои хорица са четвъртити.
Ето какво се случва НЕВЕДНЪЖ в България, да ви припомня, понеже явно паметта на мнозина е късичка. ПОмните ли изтичането на личните данни от хакната система на НАП? Забравихте ли я? Руският хакер не ви ли предупреди тогава:

https://www.economic.bg/…/ruskiyat-haker-udaril-nap-se…

"Mъж, ĸoйтo твъpди, чe e винoвниĸ зa xaĸepcĸaтa aтaĸa cpeщy HAΠ oт вчepa, e изпpaтил мeйл дo няĸoлĸo бългapcĸи мeдии. B нeгo тoй зaявявa, чe e pycнaĸ, жeнeн зa бългapĸa, инфopмиpa NОVА.
„Poдитeлитe нa cъпpyгaтa ми живeят в Бългapия и cъc coбcтвeнитe cи oчи cъм виждaл ĸoлĸo пpeцaĸaнa e дъpжaвaтa ви”, пишe oщe тoй.
„Toзи тeч ce cлyчвa oт 11 гoдини нacaм. Aĸo ĸopyмпиpaнoтo ви пpaвитeлcтвo paзĸpиe yязвимaтa cиcтeмa, щe мoжeтe дa видитe тaзи инфopмaция в Wеb Аrсhіvе (Іntеrnеt Wауbасk Масhіnе). Дaннитe ca xaĸвaни и пpeз 2012 г. Toгaвa ниĸoй нe paзбpa, чe cмe ycпeли дa инфилтpиpaмe 30 GВ инфopмaция”, пишe мъжът.
„Глyпaвитe ви пpaвopaздaвaтeлни opгaни нямa дa oтĸpият нищo. Πpocтo щe пpиĸpият иcтинaтa. Aĸo тoвa ce cлyчи, aз личнo щe ĸaчa инфopмaциятa в pycĸи и бългapcĸи тopeнт тpaĸepи, тaĸa чe вceĸи щe мoжe дa я cвaли cвoбoднo. Aĸo мeдиитe, c ĸoитo влизaм в ĸoнтaĸт, пyблиĸyвaт нeвяpнa инфopмaция, щe paзĸpия oщe двa мacивa oт дaнни – oтнoвo oт Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe”, ce ĸaзвa oщe в eлeĸтpoннoтo пиcмo. To e изпpaтeнo oт имeйл aдpec, paзличeн oт тoзи, oт ĸoйтo бяxa пoлyчeни xaĸнaтитe дaнни."

https://www.economic.bg/…/ruskiyat-haker-udaril-nap-se…

А това забравихте ли? Как бяха хакнати и се сринаха системите на МВР, на ЦИК и на Външно министерство ?

https://www.mediapool.bg/saitovete-na-tsik-grao-vatreshnoto…

Или това?

https://www.mediapool.bg/masirana-hakerska-ataka-srina…

Или това:

https://www.mediapool.bg/golemi-balgarski-firmi-zagubili…

Казано е: умният се учи от грешките на другите, а глупакът - от собствените. Не знам как се наричат хора, които и от собствените си грешки не се учат, вие кажете. Тръгнали тепърва натам, ОТКЪДЕТО ДРУГИ СЕ ВРЪЩАТ.
Холандия е на светлинни години и в морално, и в технологично отношение и въпреки това и неслучайно премахна електронното и машинно гласуване.
 
Фейсбук