Защо законът не позволява да се използват СРС срещу търговците на гласове?

Защо законът не позволява да се използват СРС срещу търговците на гласове?МВР и прокуратурата не могат да подслушват търговците на гласове, нито да внедряват агент под прикритие за разкриването им. Това признава заместник главният прокурор Валери Първанов в интервю пред „24 часа“. “За тези престъпления законът не го позволява”, казва той и допълва, че до абсурда се стигнало заради пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс. Поради тази причина дори снимките с джиесеми и апарати не се приемат за доказателство в съда.

По думите на Първанов до прокурорите в страната са разпратени методически указания, в които е посочено, че за престъпления против политическите права на гражданите специални разузнавателни средства не може да се използват.

Според заместник главния прокурор наказанията, предвидени в раздел 3 от глава трета на Наказателния кодекс („Престъпления против политическите права на гражданите – бел.ред.), са изключително ниски. Най-тежкото наказание за организирано купуване и продаване на гласове е до 6 г. Освен това този раздел е изпуснат в НПК, където са предвидени спец­разузнавателните средства (СРС).

Валери Първанов пояснява, че прокуратурата и разследващите органи не биха могли да поискат от съда разрешение за ползване на СРС, включително агент под прикритие и подслушване на телефони, дори да имат много достоверни сигнали за организирана продажба и покупка на гласове, тъй като законът не го позволява.

Заместник главният прокурор твърди, че въпросът за невъзможността да бъдат използвани СРС срещу купуването на гласове е бил поставян от страна на прокуратурата пред политиците, включително пред управляващите от ГЕРБ: „Поставян е дори на сегашното ръководство на ГЕРБ след предходните избори. При срещата с г-н Борисов, все още кандидат-премиер, той ни отправи упрека защо не използваме СРС. Ами защото законът не дава възможност и продължава да не дава”.

Първанов уточнява, че призивите в интернет да се правят снимки с джиесеми и фотоапарати, ако станем свидетели на нарушения, са изцяло безсмислени, той като тези снимки няма как да бъдат използвани от органите на реда. „Кой съд ще приеме някакъв любителски запис за доказателство? Това е правно нищо. Прокуратурата може да го приложи към папката, но за съда няма да е доказателство”.

Заместник главният прокурор пояснява още, че единственият орган, който следи финансирането на партиите, е Сметната палата, но тя може да проверява финансирането едва след подаване на отчетите и приключване на изборите. Освен това по думите му Сметната палата няма оперативни възможности и не може да ползва други доказателства от МВР и прокуратура, тъй като законът забрянява това. Той заявява, че до този момент Сметната палата не е подавала в прокуратурата сигнали за нередности след избори. „Ако е подала, със сигурност щеше да има наказателно производство. Няма. Остава ни само да се оправдаваме, че спазваме правилата. Какво да направим?”, казва заместник главният прокурор Първанов.

Гласове