Защо полицаите са пуснали Горанов да си тръгне: Рашков

В МВР започна проверка за поведението на граничните полицаи, които първо са отказали, а после са пуснали бившия финансов министър Владислав Горанов да напусне страната. Това коментира снощи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той беше категоричен, че казусът не е толкова елементарен и възниква въпрос, ако има клонирана кола, коя е клонинг, коя е оригинал и коя къде се намира.
"Нещата не се толкова прости, колкото се опитаха да обяснят някои неща за случая с Владислав Горанов" , допълни вътрешният министър, предаде Гласове.

Относно поведението на нашите служители на граничния пункт тече проверка, съобщи Рашков и увери, че обществеността ще бъде информирана при нейното приключване.

Той се усъмни в бързата реакция на онзи, по думите му, който е продал автомобила.

„Защо така бързо реагира онзи, който е продал въпросния автомобил и използва думата клониране. Ние се въздържахме да коментираме. Възниква въпросът откъде знаят за клонирането? Къде е истинската кола“, попита Рашков и призова: „нека помогнат на разследването в случая“.

Във връзка с автомобила клонинг на Владислав Горанов възникват поредица въпроси за веригата от действия, довели до регистрирането на Горанов като "ползвател" на автомобил, обявен за издирване от Интерпол, на които обществото, а и държавата, следва да получи ясен отговор от компетентните институции и правоохранителните органи.

1. След като "Мото Пфое" е официален дилър на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover за България, а дилър на "Тойота" е "Тойота България", защо "Мото Пфое" внася именно от Германия един конкретен автомобил, който не попада в кръга на марките автомобили, за които е дилър на българския пазар и незабавно го "лизингова" именно на лицето Горанов? Защо е заобиколен официалният дилър на марката "Тойота"? Автомобилът с търговска цел ли е внесен от "Мото Пфое", или е купен като актив на фирмата? Ако е второто, какво е наложило да бъде незабавно лизинговани на каква цена? Налице ли са данни за привидни сделки?

2. Какво означава твърдението на управителя на "Мото Пфое", че автомобилът е купен "чисто нов"? Кой е продавачът в Германия - от лицензиран дилър на "Тойота" в Германия ли е купен или от някой друг? Каква е цената на автомобила при официалния дилър на марката в Германия и в България и на каква цена е действително купен и обявен внесеният от "Мото Пфое" конкретен автомобил? Каква е цялата история на производството и собствеността на конкретния автомобил? Специална поръчка ли е? Къде е произведен? Кой е първият му собственик?

3. При регистрацията на автомобила в България на името на "Мото Пфое" били ли са декларирани коректно всички реквизити, изискуеми от закона при първоначална регистрация? Извършени ли са всички проверки от КАТ? Ако автомобилът е бил внесен с цел продажба, бил ли е на временен внос, както обикновено процедират дилърите на автомобили? При издаването на талон на ползвател на името на Горанов изпълнени ли са всички изисквания на закона? Коректно ли са начислени всички дължими данъци и такси? Защо Горанов не е декларирал този автомобил пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ)?

Отговорите на тези въпроси ще дадат по-ясна представа на компетентните органи дали е налице низ от чисто случайни събития, или са налице данни, даващи достатъчно основания за възникване на основателни съмнения било за заобикаляне на закона с цел замитане на следите към действителния собственик на автомобила и/или произхода на средствата за купуването му, и/или на друга финансова измама и/или на контрабанда на крадени автомобили?

 

Междувременно, казусът с Горанов предизвика проверка и от НАП. "НАП стартира кампания спрямо лица, лизингополучатели на леки автомобили. В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас", съобщи агенцията, но без да посочват имена.

Само се уточнява, че при установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени проверки и ревизии. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 г. заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Припомняме, че на 17 декември бившият финансов министър се опита да премине ГКПП Калотина в посока Сърбия с автомобил, издирван от Интерпол. Граничните власти казали на Владислав Горанов, че има проблем с автомобила и да изчака по-детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната, като часове по-късно с друг автомобил напуснал държавата.

По информация на Горанов, колата е взета на лизинг от голяма автомобилна компания през март миналата година. От фирмата обясниха, че вероятно става дума за така нареченото "клониране".

То се прилага при крадени коли, които се изнасят зад граница. За целта автобандите се добират до информация за оригиналните автомобили. Обикновено това са скъпи коли и това, че има клониране става ясно единствено ако с фалшивата кола бъде извършено престъпление или бъде открадната. Тогава се издирва оригиналът.

Според автоексперти само за два часа крадците на коли могат да направят перфектния дубликат на луксозно возило от най-висок клас. Пренабиване на номера на рамата и шасито, смяна на регистрационните табели и издаване на комплект на документите - така се създава така наречения "клонинг" автомобил. За целта крадците намират скъпа кола, продадена легално, със същите външни характеристики като цвят и модел, и технически - като обем на двигател, например.

"Ако са добри, 2 часа. То не е толкова сложно да направиш копие, подготвя се предварително това нещо. Правиш си едни номера, абсолютно разрешено, слагаш номерата, сменяш ВИН-а на автомобила. Изготвят се лепенки, защото те предварително са изготвени нещата, защото се знае близнакът на кой автомобил ще бъде направен", заяви  автомобилният експерт Филип Лазаров пред БНТ.

Най-често автокрадците правят клонинги на супер луксозни автомобили, като после ги продават на цени от 30 до 50% от пазарната. Крайната точка на клонираните коли масово са държави извън ЕС като Украйна, Русия, Сърбия и арабския свят.

Според адвокат Людмил Ангелов страната ни е сред лидерите по изготвянето на близнаци на автомобили. Мрежата е добре организирана и техниката за пренабиването на номерата се внася от западна Европа. "Най-често се внася от Германия подобна техника. Внася се на отделни елементи, да не може да бъде направена връзка в какво всъщност ще се превърне този или онзи елемент. Най-често нещата се разплитат, когато се извърши със самия автомобил някакво ПТП или когато някой има оплакване от кражба на автомобил, или собственика на клонирания автомобил се опитва да минава някоя от границите", допълни адвокат Рангелов.

Защо полицаите са пуснали Горанов да си тръгне: Рашков | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg