Защо протестират в Странджа

Жители и собственици на имоти на три села в Странджа планина излязоха на протест срещу тежкотоварните камиони, които рушат пътя и сечта, заради която реките пресъхват.

Хората от Граничар, Кирово и Голямо Буково протестират срещу тировете и обезлесяването на Странджа. Реките пресъхват заради изчезването на горите, каза Димитър Праматаров.

 Те са притеснени,че тировете разрушават пътната настилка и затова са подавали вече жалби до няколко институции.

„На протест на пътя ни изкара пожарът в Граничар, който изпепели много къщи. Пожарникарите са нямали вода. Реката е на 4-5 километра, но е суха. Ходили са да наливат вода от Факия“, разказва Праматаров.

„Един тир може да побере дървета от декар гора. Това безобразие продължава 20 години. Гората е изсечена и затова реката е празна. Затова се запали Граничар. Секат дървата и хвърлят фасове. На ден минават оттук по пет – шест тира", каза още Димитър Праматаров.

„Сечта е контролирана и законна, но ние не можем да вземем отношение по транспорта. Агенцията по горите не контролира тонажа на камионите, а кубиците”, каза пък директорът на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов.

Ето ви и нагледен пример от землището на с.Близнак - сеч на странджански дъб в местността "Батака" запечатана от Гугъл Карти.

Факт е, че уж всичко е под контрол, но горите се изсичат и реките пресъхват. При това засушаване и промяна в кличата е нужна и промяна, за да спре обезлесяването на Странджа ...