Защо руските нощни вълци у нас вият срещу американците, но не и срещу германците

Иво Инджев

На експертна международна среща в София, която не предизвика особен (да не кажа никакъв) интерес в нашите медии на 2 февруари специалисти от няколко страни обсъждаха свързаността на страните от Балканите, въпросите на европейската интеграция и геополитическите предизвикателства. 

НА СНИМКАТА ( авторска): Росен Плевнелиев в центъра (на вниманието) в компанията на посланик Ирене Планк и Митко Симеонов (цитиран по-долу в линка като председател на най-голямата двустранна търговска камара в България, каквато е Българско-германската).

Къде по интересна, ако не и водеща е за медиите тук, е темата за онова което ни разделя с ножа на наточената на историческия шмиргел омраза!

Сърцевината на разговора се свеждаше до ползите от свързаността ни: транспортни коридори, общи проекти и изобщо икономическия интерес да бъдем заедно в развитието си като инструмент за преодоляване на противоречията, трупани с векове.

Резюмирам по смисъл казаното от Ирене Планк, посланик на Германия в София от две седмици насам в, може би, една от първите й публични изяви у нас.

Специално по въпроса за транспортните коридори презентацията на българския специалист Даниел Шекерлетов, който разказа за успеха на българската дипломация на ниво извоювано единодушие в Брюксел за придвижване на проекта “Коридор номер 8” през Северна Македония и Албания, предизвика емоционалните благодарности на виртуалния участник в събитието от Тирана, който горещо приветства това с “благодаря и мерси”, предизвиквайки добронамерени усмивки сред българската част от присъстващите в залата.  

Най-атрактивен с примерите, които даде, беше президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). Някои от тези примери са известни на (стотици) хиляди българи- като фактът, че в Северна Гърция ресторантите вече предлагат меню на български език (а какви врагове бяхме по времето на комунизма, помните ли?). 

Той посочи и факти от по-мащабен характер в областта на обвързаността, тема на срещата. Хвърли предизвикателство към латерната на рашистката пропаганда, която върти фалшивата новина за значимостта на китайските инвестиции в региона. Колко  са те? Един мост в Хърватия и “още нещо” на обща стойност няколко милиарда евро.

Ами руските инвестиции в проекти, които помагат за свързаността ни на Балканите? Колко са? 

Отговорът е: нула. Тя стои срещу онези числа с много нули, т.е. срещу  милиардите, влагани сумарно от ЕС в подкрепа на усилието да се сближаваме помежду си в региона. Помагат за преодоляване на кризи, вкл. и породените от рашистката инвазия в Украйна (спасявайки Молдова от газов глад като форма на рашистко наказание, благодарение на свързаността между Гърция, България и Румъния).

Срещата беше организирана от германската фондация “Конкрад Аденауер”. По този повод възникват някои въпроси. Например: защо нашистите и рашистите у нас не смеят да я атакуват пропагандно (както и посестримите й, финансирани от германската държава фондации, опериращи у нас), а злобеят приоритетно срещу американците и тяхната “Америка за България”?

Не е ли защото е нас е трудно за излъжеш българите, че германците в днешно време ни причиняват зло, докато за американците по комунистическа инерция тази лъжа никога не е секвала да тече от екраните и от дамаджаните?

Давам жокер чрез една малка “викторина” за германската тежест в българските дела в днешно време, когато Германия се е превърнала във втора ро(д)нина за българите като място за живеене и работа. Там се е установила през последните десетилетия най-голяма българска диаспора извън пределите на България. Ето защо нашисти, рашисти и прочее пропагандисти не смеят да се “закачат” с Германия като ключов съюзник на България в наши дни.

И така, знаете ли, че:

Германия е най-големият търговски партньор на България?

Вероятно е да знаете. Но кой мислите е по-големият в този обмен? Не е ли по презумпция Германия, която дори САЩ обвиняват, че прекалява агресивно с ориентацията на своята икономика към износа, а Тръмп направо я напада(ше) по този показател? 

Ще се изненадат мнозина, но България е сред малкото държави, чийто износ за Германия е на по-голяма стойност от вноса от Германия у нас. Кой кого “експлоатира”?

А че месечният износ на България за Германия надхвърля вече 1 милиард лева, това дали ви е известно?

Колко германски компании оперират на българския пазар? Стотици? Не, хиляди. Наближават четири хиляди (и въпреки това Българи изнася повече за Германия, отколкото внася).

“Експлоататорите” от Германия, на която (по мерките на доморасли на руски ясли политспекуланти) сме “придатък” инвестира… къде мислите? Заграбват ни природните ресурси? Не познахте. Влагат в развитието на българската индустрия и IT сектора.

Можете ли да си представите – на фона на обичайното мрънкане у нас, че 100 процента от германските инвеститори отново биха избрали България, ако трябваше да се върнат назад?

Има и още