Защо руските олигарси почти липсват от „райските“ офшорки

„Новая газета“

Публикацията „Панамският архив“ произведе ефекта на „кутията на Пандора“ за тайния офшорен свят. Малко повече от година след един от най-мащабните течове на данни за офшорки  в ръцете на журналистите отново са милиони секретни документи за собственици на фирми на Кайманите, Бермудите, Британските Вирджински и други екзотични острови.

380 журналисти от най-големите издания на света получиха документи от юридическата компания Mossack Fonseca (MF). „Панамският архив“ се оказва съкровище, защото в него се разкриват тайни, до които нито една медия, и дори нито една спецслужба, никога не биха получили достъп, ако не бе течът на секретните файлове. Във вътрешните документи на MF се съдържат сведения за хиляди от бенефициентите на офшорни компании и техните сделки.

Благодарение на „Панамският архив“ ние разбрахме за секретните сметки за милиарди долари на виолончелиста Сергей Ролдугин, един от най-близките приятели на Владимир Путин; за офшорните сметки на високопоставени руски чиновници, депутати и представители на силовите служби; за компаниите в Панама на президента на Украйна Петро Порошенко и други световни лидери.

 

Файлове от райските острови

След публикацията на „Панамският архив“ в Исландия премиерът бе принуден да си подаде оставката. Снимка: EPA

 

Но докато целият свят обсъждаше „Панамският архив“, докато в най-добрите университети на света се изучаваше новият феномен на транснационалната кооперация на журналистите, докато политиците готвеха изменения в законодателството, а правоохранителните органи възбуждаха дела въз основа на публикации, авторите на глобалното разследване, пазено в най-строга тайна от колеги и близки, вече работи с милиони нови документи за офшорките.

Този път в ръцете на журналистите попада архивът на юридическата компания Appleby от Бермудските острови. Новият теч на документи носи името „Файлове от райските острови“. И точно както става преди година и половина – неизвестен източник предава архив на германския вестник Süddeutsche Zeitung, който на свой ред ги споделя с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

ICIJ привлича към разследването 382 журналисти от 96 издания на 67 страни по света.

Единственият участник в проекта от Русия е „Новая газета“. В продължение на година заедно с колеги проучват 13.4 млн. документи с обем от 1.4 терабайта.

 

Корпорации, американци и британци

 

Компанията Appleby е основана през 1898г. на Бермудските острови, британска колония. Днес Appleby е една от най-престижните и големи юридически фирми, предоставяща услуги по регистрацията на офшорки, данъчно планиране и корпоративно управление.

Освен това Appleby се смята за „най-чистата“ компания за регистрация на офшорни фирми в света: в компанията съществува строга процедура за проверка на клиентите. Например Appleby е отказвала на много желаещи от Русия регистрация на офшорки, свързани по роднинска линия с чиновници или мениджъри на държавни компании, или при споменаване на техните имена в медиите в контекста на корупционни скандали.

Именно затова между „Панамският архив“ и „Файловете от райските острови“ има огромна разлика.

Ако клиенти на MF са много чиновници и престъпници, то в Appleby се обслужват транснационални корпорации като (Nike, Apple, Facebook) и кралски особи (например фонда на кралицата на Великобритания Елизабет ІІ).

Може би защото в Appleby въпросите за произхода на средствата се задават по-често, героите от Русия в документите на новия теч са доста по-малко. Русия дори не влиза в топ-10 на страните, чиито граждани са ползвали услугите на Appleby. Първо място в този списък заемат хора от САЩ (повече от 31 хиляди клиенти), на второ – Великобритания (повече от 14 хиляди клиенти).

И ако „Панамският архив“ бе обявен от руската пропаганда още преди публикациите като световен заговор срещу президента на Русия, то ни е трудно дори да си представим как държавните медии ще обясняват новия теч на документи, в който героите са западни политици и корпорации.

 

Клиентите от Русия

Какво обединява Олег Тинков с Ротенберг? Снимка: РИА Новости

Но въпреки това имената на известни граждани на Русия също се срещат във „Файловете от райските острови“. Богатите руснаци се обръщат към Appleby основно за една услуга – регистрация на частни самолети. Юридическата компания създава за богатите си клиенти от Русия специална схема за регистрация на самолети на остров Ман, за да се избегне плащането на ДДС при внасяне на ерджетове в Европейския съюз. Тази схема е ползвана от братята Ротенберг, Олег Дерипаска, Олег Тинков и много други.

В базата данни на Appleby се срещат имената на Марина Сечина, бивша съпруга на шефа на „Роснефт“ Игор Сечин. За Сечина е регистрирана компания на Каймановите острови за инвестиции в недвижими имоти в Източна Европа и Русия. Във „Файловете от райските острови“  се срещат само две имена на депутати от Думата –Алексей Езубов и Владимир Блоцки.

 

Клиенти – монарси

 

Но повечето от клиентите на Appleby са от западни страни. Например графство Ланкастър, което се управлява с лични доходи на кралицата на Великобритания Елизабет ІІ, е инвестирала във фонд на Каймановите острови. Средства от този фонд на свой ред са инвестирани в компания, контролирана от скандалната финансова организация BrightHouse във Великобритания.

Представител на кралицата в отговор на въпрос на The Guardian признава за инвестиции във фонд на Кайманите, но подчертава, че на графство Ланкастър са били неизвестни последствията от вложенията в BrightHouse.

От услугите на Appleby се е ползвала кралицата на Йордания: тя се оказва бенефициент на два тръста на остров Джърси.

 

Генерал от НАТО и поп звезди

 

Клиент на Appleby е генералът от резерва на армията на САЩ бившият командващ щаб на НАТО в Европа. Той е директор на компания, занимаваща се с онлайн хазартни игри с дъщерни структури в офшорки.

Във „Файловете от райските острови“ се срещат и имена на звезди от шоу бизнеса като Мадона и Боно, които чрез компания в Малта инвестират в търговски център в Литва.

Мадона. Снимка: Reuters

От Appleby не желаят подробно да отговорят на въпроси на журналисти, а публикуват изявление на сайта си:

„Ние сме офшорна юридическа компания, която дава на своите клиенти съвети как да управляват бизнеса си в рамките на закона. Ние няма да приемем незаконно поведение. Ние не сме безгрешни – това е истината. Когато забележим, че е допусната грешка, реагираме бързо, за да я отстраним, и споделяме всяка необходима информация със съответните власти.

Превод: Рени Нешкова

http://www.transmedia.bg/2017/11/06/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%80%D1%8...