ЗА ТРИУМФАЛНАТА АРКА И МОЧА

Написано от Стоян Николов-Торлака, Биволъ

https://bivol.bg/christo-arc-mocha.html?fbclid=IwAR3X4JKMcptXALI9Vrwz_fz...

Все повече се убеждавам, че в съждението, че сме преобладаващо вечно мрънкаща нация, има сериозен резон. Това се дължи главно на “силно любя и мразя”, вместо да търсим полезното и ефективното във всяка ситуация. Ето, например, за ден всички станахме големите изкуствоведи и общо взето дружно оплюхме последователите на Кристо, които били опаковали Триумфалната арка в Паррри-то. Сега, оставям настрани самото ни морално право да се обаждаме като бибе из джеб по теми, които по никакъв начин не ни засягат, защото нито имаме каквото и да било общо с Кристо, с Триумфалната арка или с финансирането на проекта, нито пък тя се намира на българска територия. Това е отделна тема. За друго ми е думата.

МОЧА е на наша територия, нали така? Комунделите от всички страни се спояват като текезесарско-колхознически юмрук и се стоварват с пролетарска ярост върху всеки, който се осмели да надигне глас МОЧА да бъде демонтиран и запратен някъде на не толкова видно място, където същите тези комундели ще могат да си го гледат, да го целуват по нозете, да го отрупват с венци от макове и да му се наслаждават, получавайки безкрайни фойерверки от множествени оргазми, подобно на разгонени нерези. Защо свързвам привидно несъвместими теми ли? Ще ви кажа защо. Защото са напълно съвместими. За никого не е тайна, че Кристо избяга от България именно заради комунделите. Мразеше ги и в червата си и не пропускаше случай да го покаже, макар и обрано, както се полага на един световен творец с фин усет за мярка и такт.

Е, ние, които поради една или друга причина (предимно свързани с наличието на мозъчни клетки в главите ни) не споделяме схващанията на комунделите, не можем ли да съчетаем нещата и хем да покажем отношението си към МОЧА, хем да отдадем уважение на един от безспорно най-разпознаваемите български творци в световен план през последните няколко десетилетия? Вярвам, че сте схватливи хора и ме усещате накъде бия. Да, имам предвид да отдадем нужното уважение на именития си сънародник като направим един пърформънс, инсталация или там както се казва и да опаковаме шибания, грозноват и неугледен МОЧ по всички стандарти на кристовото изкуство.

Представяте ли си каква буря от емоции би предизвикало подобно творение в челните редици на комунделите? Какви змии и гущери биха избълвали Волгин и компания? И, не на последно място, какъв триумф би било за здравомислещата част от обществото? Строго погледнато МОЧА си е там, значи комунделите няма от какво да се оплакват. Ама не се вижда, значи и ние няма от какво да се оплакваме. Според мен си струва да се помисли сериозно по темата. Все пак е соломоновско решение, нетипично за нашите географски ширини. После можем да опаковаме и Альошата във Филибето, паметника на измрелите от метилов спирт съветски идиоти в Бургас и още хиляди знайни и незнайни паметници на агресора, наречен Червена армия. Не знам за вас, но аз мисля, че си струва да се помисли и действа в тази посока…

Колаж: Валдес Радев

Tags: