За честта на...нашивката.

Владимир Даскалов

 

Историята, която искам да разкажа е от днешно време.
Аз, като кандидат в листата на Демократична България, участвах в мероприятие по реклама на Програмата на коалицията - раздавам листовки на гражданите на Казанлък. В центъра на градския площад Севтополис, естествено. Наблизо е фотото на моята позната, влизам набързо да я поздравя и заварвам вътре младо войниче, което се подготвя за снимка. Подавам му листовката и срещам категоричен отказ и неочаквано изказване - "Аз съм комунист, няма да гласувам за вас!". Не реагирах, подминах го, но в това време от стаичката излезе друго войниче, което реагира абсолютно по същия начин с "Аз съм комунист" и т.н. Този път се поинтересувах какво значи да си комунист и какво се оказа - преди няколко дни двамата младежи са предали/върнали книжките си на членове на Младежката организация на БСП и сега се смятат вече за пълноценни...комунисти. Двама симпатични млади спретнати с новичка униформа войничета от Българската армия - съюзник в НАТО. Явно не съм бил във форма, защото просто нямах идея как да реагирам и след време започнах да им задавам , виртуално разбира се - бяха си заминали, следните въпроси:
1. Какво значи да си комунист в днешно време? Момчета - чели ли сте Маркс? Ленин? Или може би са ви чели Сталин? С "Кратка История на БКП" ли са ви обучавали? Или с тази, оригиналната - на КПСС? Поне Димитър Благоев, основателя на социалистическото движение (БСП, нали) чели ли сте? Разликата межди широки и тесни социалисти знаете ли каква е?(Това последното успях да ги питам, не отговориха нищо, явно не разбраха въпроса.)
2.Армията е деполитизирана институция по Конституция - кой и как разрешава политически организации да набират членове в армейските структури? В случая става въпрос за младежката организация на БСП - парламентарно представена партия.
3. Как си представят тези млади хора защитата на националния суверенитет, заразени с идеята за "изземване на средствата за производство от капиталистите в общонародна полза "? Или с идеята за интернационализма и световната революция, която отрича националните идеали и патриотизма? С оръжието, което им е предоставила Държавата, за да я защитават или ще воюват ли срещу собствената си държава с идеята за установяване на мракобесния комунизъм - идеология, обявена за антихуманна, престъпна по исторически факти и доказателства?
4.Момчета - Путин, според вас, комунист ли е или капиталист? Ще гласувате ли за партия, която го иска за управител/фюрер на България?
Е, такива въпроси ми идват на ум.
А Вие какво мислите?
 
Фейсбук