Здравеопазването ще бъде все така нездраво докато се управлява от джипката, а не от джипитата на здравната система

Иво Инджев

И друг път съм нарушавал правилото коментарът да не изпреварва информационния повод, но този път той е трагичен и уви – типичен. 

Здравната ни система убива хора, но виновни за това се оказват “здравни работници”, а не гробокопачите на системата.

За фаталния край на двама болни на стълбите на болница в Пловдив,от  която се очаква да лекува пациенти, бяха намерени и наказани административен ръководител, лекар, двама санитари и шофьор на линейка.  Имало и други двама служители на болницата с последно предупреждение за уволнение. https://clubz.bg/106770-proverka_7_vinovni_za_ostavenite_na_studa_i_stylbite_pacienti_koito_pochinaha

Ще (ви ) спестя за краткост моралните оценки за адекватността на реакцията на кантара, на който тежат със страшна сила два човешки живота. Всеки сам може да ги даде по скалата на ценностите, които изповядва. 

Като политически коментатор не мога да не отбележа обаче, че убийството на пациенти чрез пренебрегване ценността на техния живот на подстъпите към тяхното предполагаемо спасение би предизвикало огромен скандал в общества, които не се командват от дебелокожи шишита. И не би се разминало с ритуалното безкръвно заколение на едно малко стадо от “козли на изкуплението”.

Шиши фон Банкя вчера намина с друга, авторекламна цел (разбира се) наблизо покрай мястото на престъплението. (Не) изневери на правилото си да избира дали да се появи лично в епицентъра на информационната бомба. Само заяви от безопасно откъм заразяване на образа му с някаква вина разстояние, че “съжалява” за умрелите и му е “мъчно”. 

А защо, като един строг, но справедлив бащица, в каквато роля се вживява при други случаи за пред медиите, не отиде да въздаде лично справедливост на мястото на престъплението?  

Ха, що за въпрос! Кой престъпник иска да нагази в локвата от кал и кръв, за  да видят всички съвпадението на следите от гумите на неговата джипка? Вместо джипката и нейния шофьор, нека пострада някое джипи, санитар или негов другар.

Зачетох се в съобщението на преките виновници от УМБАЛ “Свети Георги”, които разпространиха своя позиция. Тя започва така:

“Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото COVID звено, които впоследствие починаха”.

Още след първото изречение спрях да чета продължението. Защо ли?

Заради споменаването на факта със заснемането на двама пациенти, които впоследствие (а не веднага, все пак, нали така) са починали. Защо ли в оправдателната теза трябва да се тръгва от обяснението, че двамата покойници са били заснети как агонизират?

От отчаяние. Ако не бяха заснети, щяхме да четем друга версия, вероятно.  Обаче, пусто да остане, двамата страдалци са заснети и някак се налага пряк отговор, макар и с обичайните увъртания.

Колко ли са случаите с фатален изход по вина на здравната система, които не са заснети? Това се питам. И отговор едва ли ще дочакм(е) докато системата се управлява от джипката, а не от джипитата на системата, които трябва да я лекуват професионално.