Зеленски: Не повярвах на предупрежденията за удара на Русия, защото бяха общи фрази

Защо ми трябват всички тези предупреждения? Защо трябва да побърквам обществото, коментира украинският президент пред The Washington Post

 

Украинският президент Володимир Зеленски призна в интервю пред The Washington Post, че не е повярвал във възможността за пълномащабна война с Русия въпреки предупрежденията на западните партньори.

"Никой не вярваше, че това ще се случи. И никой не знаеше това. И сега всички казват, че ние ви предупредихме, а вие предупредихте с общи фрази. Когато казахме: "Дайте ни подробности - откъде ще дойдат, колко души и т.н.", всички имаха толкова информация, колкото и ние. И когато казах: "Добре, ако те идват оттук и тук ще има тежки боеве, можем ли да вземем оръжия, за да ги спрем?" Не получихме такъв. Защо ми трябват всички тези предупреждения? Защо трябва да побърквам обществото?", коментира Зеленски, цитиран от УНИАН.

Президентът припомня, че Русия води хибридна война срещу Украйна и нанася енергийни, политически и финансови удари много преди 24 февруари.

"Трябваше им обменният курс на военновременната ни валута, за да нямаме бензин. И така, те го направиха по следния начин: нямахме гориво, нямахме газ, прекъснаха ни, за да може отоплителният сезон да доведе до дестабилизация в страната, а хората да разберат, че има риск от обезценяване на валутата, и да изтеглят парите си. В общи линии те направиха това, за да престанем да бъдем държава и до момента, в който те нахлуят, да бъдем парцал, а не държава. На това залагат. Ние не се съгласихме", казва той.

Според Зеленски хората ще решат в бъдеще дали това е било правилно или не. Той добави също, че има усещането, че руснаците искат да подготвят Украйна за мека капитулация.

 
 

По-рано Зеленски се закани, че всички руски терористи трябва да знаят: те ще бъдат открити и унищожени.

https://offnews.bg/sviat/zelenski-ne-poviarvah-na-preduprezhdeniata-za-u...