Ивайло Калфин оплетен в консултантски бизнес с ченгета от ДС и номенклатурни кадри

„Преди да стана политик, съм се занимавал с частен бизнес – с производство и търговия на замразени храни, а по-късно и с консултации“. Това заяви пред bTV кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин. Калфин беше лаконичен за бизнес начинанията си, а водещата не го провокира да разкаже подробности. До момента е известно, че бившият вицепремиер и външен министър е имал доста успешна кариера в консултантския бизнес.

 

От 1997 до 2004 г. той участва във фирмата „Имка асошиетс“, която придобива 20% от акциите на „Балкантабак“ с предмет на дейност производство на тютюневи изделия.

Освен това, преди Калфин да излезе от фирмата „Имка асошиейтс“, държавната „Техноекспортстрой“ й възлага и плаща да изготви анализ за възможната концесия на автомагистрала „Тракия“. По това време Ивайло Калфин вече е съветник на президента Първанов по икономическите въпроси, а малко по-късно ще бъде избран за депутат от БСП. По това време партията пропагандираше разваляне на концесията за магистрала „Тракия“.

През 2008 г. бившият строителен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски и политик от БСП Костадин Паскалев обвини публично шефа на “Техноекспортстрой” Емил Коцев, който е брат на настоящия посланик на България в НАТО Бойко Коцев и син на дългогодишния ръководител в ПГУ на ДС Васил Коцев, че се е облагодетелствал от неосъществената концесия на магистрала „Тракия“. Повод за коментара на Паскалев беше провалената вече концесия за магистрала „Тракия“, за чието изграждане беше сключен договор с българо-португалски консорциум, в който участва и “Техноекспортстрой”. Тогава Паскалев беше категоричен, че сключената след неговото напускане концесионна сделка е съмнителна и държавата е имала ресурс сама да изгради аутобана с финансиране от Европейската инвестиционна банка, споразумение за което е сключено от кабинета на Иван Костов.

През 2008 г. Паскалев обясни, че през 2004 г., когато фирмата на Калфин е консултирала изграждането на магистралата, са били създадени предпоставките държавата да обяви, че няма финансов ресурс за изграждане на „Тракия“ и би следвало да пристъпи към концесиониране. Той не изключи това да е продиктувано от „интереси на субекти в държавата“.

В консултантската фирма „Имка асошиетс“ Калфин е съдружник с обявения като агент на ДС настоящ български посланик в Лондон Любомир Кючуков, посланика в Кипър Веселин Вълчев, посланика в Казахстан Петър Драгнев (също атент на ДС) и посланика в Словения Филип Боков.

Съдружниците на Калфин просперират, след като той става вицепремиер и външен министър в правителството на Сергей Станишев. Тогава завършилият Московския държавен институт за международни отношения Любомир Кючуков е назначен за зам.-министър на външните работи, а посланическото му назначение в Лондон се случва малко преди да изтече мандатът на тройната коалиция.

През 2005 г. Филип Боков е назначен за шеф на кабинета на премиера Сергей Станишев, а през 2008 г. бившият му съдружник Ивайло Калфин го праща да оглави българското посолство в Словения. До момента Боков е на този пост.

Веселин Вълчев пък става шеф на вицепремиерския кабинет на Калфин и подобно на Кючуков е назначен за посланик в Кипър в края на мандата на тройната коалиция. Веселин Вълчев не е обявен като агент на ДС, но за сметка на това има успешна кариера на комсомолски деятел и бизнесмен.  От 1981 до 1984 г. е бил международен секретар на Националния студентски съвет, а от 1986 до 1992 г. е вицепрезидент на Международния студентски съюз. От 1992 до 1994 г. работи за българо-австрийско дружество ФЕСТО. По време на управлението на Жан Виденов председателства Държавната агенция за младежта и децата. След това заедно с Калфин влиза в консултантския бизнес.

Заниманията на Ивайло Калфин с консултантски бизнес започват още в зората на демокрацията.

В официалната му биография е записано, че от 1990 до 1994 г. е бил управител и старши съдружник в консултански фирми. До момента не е ясно какво е консултирал бившият външен министър в този първи период на прехода.

Веднга след това обаче, само на 30 години, той е избран за депутат от БСП, а след катастрофата на управлението на Жан Виденов напуска партията-майка и става учредител и секретар на Евролевицата, оглавявана от скандалния политик Александър Томов.

През 2000 г. Калфин влиза в парламента от листата на Евролевицата на мястото на напусналия Народното събрание и партията на Томов Николай Камов. Заедно с Камов същата година Калфин става съучредител на Политическо движение „Социалдемократи“, а през 2002 г. е назначен за секретар по икономическите въпроси на президента Георги Първанов. На този пост остава до избирането си за министър в правителството на Сергей Станишев.

Докато беше министър, Ивайло Калфин се очерта като един от най-големите противници на Закона за досиетата. И до момента той определя приемането на този закон като огромна грешка.

ГЛАСОВЕ