Иво Мирчев: Един от най-високопоставените хора в България сътрудничи с руските служби

Руската шпионска мрежа е достигнала до върховете на държавата, каза  в предаването на бТВ "120 минути" депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев. Той каза, че не може да посочи име, но уточни: 

"За един от най-високопоставените хора в България на избираема длъжност има доказателства за сътрудничество с руските служби."

Тази информация е била споделена на депутатите от председателя на ДАНС на закрито заседание на парламента. Той каза, че не може да даде повече подробности, но според него всички депутати са разбрали за кого става въпрос.  Според него информацията е "изключително притеснителна".

Това е бил един от поводите за изгонването на 70-те руски дипломати от България, които напуснаха страната с два полета в неделя.

“Получихме уверения от ДАНС, че този списък на хора с дипломатически статут е резултат на дългогодишни усилия на българското контраразузнаване. Ние не сме имали съмнение какво правят голяма част от руските дипломати в България”, добави той.

 
 

Сега България гледа гордо. На страната ни не могат да бъдат поставяни ултиматуми и тя не може да бъде изнудвана, заяви Мирчев по повод изгонването на 70 руски дипломати. Според него броят им е могъл да бъде по-голям, заради голямата диспропорция в числеността на двете мисии. “Аз се чудя защо изгонените дипломати не бяха 71 със самата г-жа Митрофанова. Иначе подобно нещо не се е случвало в предишни години и ние знаем защо - защото тогава България трябваше да обслужва интересите на Владимир Путин. България тогава се страхуваше”, заяви той.

 "Службите ни са в изключително лошо състояние. Като изключим части от ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване не работят в полза на България", каза още Мирчев. Той припомни, че ДБ отдавна настоява за реформа и по-голяма отчетност на службите за сигурност.

България не е особено доверена страна по отношение на чуждото партньорство, посочи още депутатът от ДБ. Той обясни, че въпреки, че искаме да влезем в "Шенген" и сме получавали сигнали от партньорските служби 12 години нищо не се е правило. 

Мирчев потвърди информацията на началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, че има обществени говорители в България, които получават плащания, включително от руската държава, за да защитават позициите и интересите на Кремъл. По думите на Бориславова те взимали по около 4000 лева на месец. Мирчев каза, че е чувал и за по-високи суми

https://offnews.bg/politika/ivo-mirchev-edin-ot-naj-visokopostavenite-ho...