Играят ли гълъби на мира? Ердоган и Макрон отново заговориха за диалог с Русия

https://telegraf.com.ua/politika/2022-11-18/5723232-igrayut-v-golubey-mi...

Много световни лидери очевидно биха искали да видят Украйна по-отстъпчива в преговорния процес с Москва

Редовните изявления на руски дипломати за отказа на Украйна да води пълноценен диалог с представители на Кремъл дават своите резултати. И така, на 18 ноември двама президенти на страните от НАТО веднага намекнаха, че би било добре да се възстанови диалогът за края на войната. Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган каза, че вижда необходимостта от „възобновяване на преговорите за разрешаване на ситуацията в Украйна“ – и той направи това в личен разговор с диктатора Владимир Путин. Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че се надява на бързо възстановяване на преговорите.

Подробности съобщава "Телеграф", позовавайки се на CNNTurk . Имайте предвид, че и двамата политици се опитват да запазят специален неутралитет, повече в полза на дипломатическия край на руско-украинската война, отколкото искат да видят поражението на Руската федерация на бойното поле.

Според турски медии Ердоган е имал личен разговор с Путин, по време на който е била повдигната и темата за случващото се в Украйна. Между другото политиците обсъдиха функционирането на зърнения коридор, за чието удължаване Ердоган благодари на руския диктатор.

Освен това турският лидер смята, че диалогът между Русия и Украйна трябва да бъде „съживен“, така че войната да приключи възможно най-скоро. Обсъдена е и възможността за създаване на газов хъб между Турция и Руската федерация - за това ще бъдат определени специалисти, които ще трябва да направят всички необходими изчисления и оценки.

Трябва да се отбележи по-подробно и позицията на френския президент Еманюел Макрон. Той говори много за войната в Украйна, като същевременно подчертава своите „мирни“ настроения относно изхода от този конфликт.

„Украинците – надявам се – ще се върнат на масата за преговори с руснаците и международната общност ще бъде на тази маса, и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, и европейците ще седнат на тази маса, като част от процесът“, каза той в интервю за Nikkei Asia .

Макрон също така добави, че повечето политици трябва преди всичко да се съсредоточат върху призива за прекратяване на тази война и възстановяване на суверенната цялост на Украйна. Интересното е, че всъщност той не уточни кой трябва да бъде "привикан".

Добавяме, че по време на речта си на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) Макрон каза на представители на азиатските страни, че руско-украинската война също е техен проблем. Политикът призова да се обърне повече внимание на този проблем и да се използват всички възможности за ускоряване на края му.

„Помогнете ни да предадем това послание на Русия: „Спрете войната, уважавайте международния ред, върнете се на масата за преговори“, каза той на своите партньори.

По-рано Telegraph разказа как трябва да се разглеждат последните изявления на официален Пекин за необходимостта Киев и Москва да седнат на масата за преговори .

Превод : Под лупа