Идеята, че ГЕРБ може да направи нещо против ДПС са наивни до безумие, единствената форма на относителна независимост на Борисов е да си плаща.

Ilian Vassilev

Вярно е, че в ГЕРБ има различни тежнения, но не се заблуждавайте, Борисов е в състояние да ликвидира всякаква тенденция, която нему лично не е изгодна. "Друговерци" в ГЕРБ няма - всички помнят какво направи с "втория" Цветан Цветанов.
Връзката му с ДПС е незаличима и определяща, тъй като Делян Пеевски знае всичко или почти всичко за корупционните схеми на Борисов. Да не говорим, че ДПС - Пеевски,както има свои хора в БСП, така и имат, такива в ГЕРБ. И не е само Влади Горанов, обърнете внимание на връщането на Делян Добрев в политиката - това стана през усилване на позициите му в Хасково, за което му помогна Пеевски. Сега дори го спрягат за един от наследниците. Битката за наследството на Борисов и ГЕРБ никак няма да е мирна, но докато Борисов е начело, никой "бунтар" няма шанс там.
Изобщо идеята, че ГЕРБ може да направи нещо против ДПС са наивни до безумие, единствената форма на относителна независимост на Борисов е да си плаща. А без да е на власт, той няма какво да даде. С времето кадрите му в ГЕРБ ще започнат да търсят най-добрата си позиция след Борисов и това предполага ерозия на лоялността към Вожда. Търся кой може да се появи като аналог на Пеевски в ДПС, в ГЕРБ - човекът, който ще обещае пари и власт
Но е факт, че има хора в ГЕРБ, които поне на декларативно равнище, съзнават, че бракът с ДПС ги обрича и превръща в поредната жертва на разбирателство с тази партия - проклятие на прехода.-
Проблемът в настояването на ДБ за кабинет с мандата на ПП /което по принцип е правилно, тъй като показва на избирателите истински ангажименти към реализиране на обещаното на изборите/, отнема част от пресата на ГЕРБ за първия мандат - нали спечелиха изборите, имат и формално гласовете. но сега нещо не им харесва "естетически" коалицията която им дава възможност да упражняват властта. Да, грозна, дори уродлива е възможната коалиция на управление на ГЕРБ, но всичко е плод на техните усилия. Възраждане бе финансирано през Кралев по указание на Борисов, там бутонът на зависимостта стана ясен на всички, когато заедно свалиха правителството на Петков. Хората на Борисов в БСП може и да не са формално на власт, но имат много силно влияние, да не говорим за плътния брак на ГЕРБ и ДПС.
Ще бъде грешка, ако ПП и ДБ поемат отговорност за управлението и станат удобната боксова круша, която ще ги затрие на следващите избори. Те нямат нужната подкрепа в НС и е самоубийство да се поемат отговорност над възможностите си.
Да, проблемът е, че Радев остава на власт, но както срещата на ДБ с него показа, има път, по който двете партии ДБ и ПП да се позиционират като алтернатива на Румен Радев и на "тайният му съюз" с Борисов и ДПС.
А, сега на тези, които ще кажат, че това са партийни сметки, когато народът е в беда. Така, е, но нека излезе напред човекът, който ще каже, че на власт, ПП и ДБ ще правят нещо полезно, освен да водят "пунически" битки в НС и в медиите. Никой няма да ги остави и за миг в кондиция да правят каквото и да било. Ако не е ГЕРБ, ще бъде ДПС, ако не е ДПС, ще бъде БСП, ако не е БСП ще бъде Възраждане, ако не Румен Радев.
 
карикатура: Комарницки