Изборът между ГЕРБ и БСП дава винаги едно - БКП.

Emil Sokolov

Ако оставим шегите настрана, театърът с руските шпиони показва няколко неща
1. Борисов не е доволен от това как се развива кампанията. Да, кампанията е някак скучна, вяла и не буди ентусиазъм, но Борисов все пак не успя да изтрие безхаберито си от последните месеци. Протестен вот ще има, колкото и от ГЕРБ да се опитат да внушат, че всичко е нормално и business as usual. Не е. ГЕРБ тласна страната към хуманитарна криза и това не се решава с ПР. Недоволството расте и ако у нас можем да говорим за тихо мнозинство, този път шансовете то да гласува против ГЕРБ.
2. Тук идва прокуратурата. Прокуратурата в България не лови престъпници, нейната работа е да нещо средно между инквизиция и маркетингова агенция. Когато правителството се издъни, някой трябва да бъде изгорен на кладата, за да се кротне обществото. С размахването на руската заплаха, ГЕРБ завиват рязко към identity politics. Старата мантра как ни пазят от комунистите и добре, че са те, щото иначе държава няма да има. Целта е тези избори да се представят като сблъсък между проевропейското дясно и проруското ляво. ГЕРБ са дясното, а БСП са лявото. На тези избори едва ли не трябва да направим цивилизационен избор.Смях в залата. Изборът между ГЕРБ и БСП дава винаги едно - БКП.
3. Доста хора обаче все още вярват, че ГЕРБ са дясна и европейска партия. Защо това е глупаво ли? Белене, Руски поток, министър на отбраната от ДС и министър-председател, който е бил бодигард на Тодор Живков - кое не е ясно? ГЕРБ изпълняват безропотно заповедите на Путин. Строят руски енергийни проекти с български пари. Членството в ЕНП и закупуването на американски самолети никак не означава, че ГЕРБ са надежден съюзник на Запада. Всичко това е прах в очите, докато институциите и националната ни сигурност са изцяло подвластни на Кремъл. Когато последният път хванахме шпиони, колко от тях бяха осъдени? Николко. Единият дори направи партия след това.
4. Ако някога сте участвали или говорили с хора в НАТО, там всички са наясно колко компрометирана е България. Евроатлантизмът ни е само на хартия. Неслучайно Борисов върна Даниел Митов, който безспорно притежава качества и контакти в САЩ. Опитва се да се хареса на новата администрация в САЩ. Шпионският скандал е и опит да покажем колко сме лоялни и как трябва да ни се вярва. Нищо, че десният ни, проевропейски и евроатлантически министър-председател е приятел с Валентин Златев и един куп хора от руската 5-та колона у нас.
5. В крайна сметка, ако чуете от ГЕРБ да говорят за комунисти, руснаци, шпиони и т.н., това е добре. На зор са. Освен, че са притиснати в България, натискат ги и отвън. Меркел си отива и скоро златното момче на баба ще трябва да отговаря за действията си.
 
Фейсбук