Извън закона: Шеф в „Александровска“ изпълнявал 5 длъжности едновременно

Александровска болница е увеличила загубите си, докато се е управлявала от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. От 30 млн. на около 68 млн. Средно по 6-7 млн. на година. 30-те милиона са натрупани в началото на века. Това каза по Нова телевизия заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Становището след проверката в лечебното заведение е 36 страници. „Това, което е констатирано, е че твърденията, които изказа доц. Александър Оскар, са верни. На него не са му предоставяни материали. Няма никакви документални следи от това. Нито е канен на заседания на Съвета на директорите. Взети са решения за плащане на 23 млн. лева без негово участие“, заяви зам.-министърът.

 

Според него по-драстични нарушения ще излязат с влизането на новия Съвет на директорите на болницата.

 

„Не мога да разбера тази упоритост при тези нарушения. Според мен тя е провокирана отвън – да не се допусне нов състав да влезе и да види какво е ставало в болницата. Имам чувството, че това не касае дейността на последните двама изпълнителни директори и на Съвета, а по-скоро на по-предишния изпълнителен директор – проф. Костадин Ангелов”, смята зам.-министърът.

 

Той разкри още, че председателят на борда на директорите в Александровска е изпълнявал едновременно пет длъжности. Две от тях – в разрез със закона.

 

„Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение, както и други такива с търговски характер. Договорът е нарушен по две точки”, обясни д-р Димитър Петров.

 

По думите му професорът рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата.

 

„Дано да е от незнание. Това обаче не променя обстоятелствата. Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събраха”, обобщи д-р Петров.

Извън закона: Шеф в „Александровска“ изпълнявал 5 длъжности едновременно (frognews.bg)