Издънката на Борисов по дънки

Какво иска да каже премиерът Борисов, изпращайки против правилата на протокола  по дънки и блуза руския посланик Анатолий Макаров с пълното съзнание, че ще бъде сниман в този вид на сбогуването с московския пратеник, на когото се мазнеше фамилиарно?

 

Не, това не е въпрос на “вкус”, какъвто е ясно, че Борисов проявява в рамките на добре известното му влечение към простотията. Тази чалга в поведението може да я практикува колкото си иска в частния си живот, но не и като представител ( и олицетворение!) на държавата пред държавния герб и знамето на Европейския съюз.

Ще каже сега някой, че Борисов е насъбрал най-после дързост да изрази неуважително отношение към Русия и трябва да му ръкопляскаме за тази закъсняла еманципация. Съжалявам, но той проявява неуважение към българите, които държат да имаме елементарно възпитан премиер в собствените ни очи и пред погледа на онази част от света, която съди за нас по държането на този тулуп и си вика : “ами това сте вие, той е еманация на вашата нация, сами сте си го избрали”.

Да се “държиш на положение” е нещо, което трябва да го имаш по рождение. Или поне да си се опитал да възпиташ в себе си, но това е невъзможно за тулупа, който не изпитва такива пориви. За толкова години в центъра на вниманието той не пожела да мръдне и крачка напред от манталитета на селския сваляч, който мачка грубо непознати жени при възможност да се снима с тях като техен повелител  или пъха залци в устите на малки момичета, изпратени да го посрещат с питки.

Да не говорим, че тулупът вдига топка на руската пропаганда да ни изтипоса като прости балканци в негово  лице.

Питам се къде са русофилите да се възмутят, че трябва един “русофоб” да ги отмени. Но нито Макаров, както се вижда от липсата на критичен поглед в сайта на руското посолство върху демонстрацията на простотия от Борисова страна, нито русофилските организации и медии у нас реагират на тази “дреболия”.  Вероятно именно защото я смятат за дреболия и пренебрежимо укорима проява на палавост от страна на послушния Борисов на фона на огромните му заслуги за утвърждаването на русофилщината и през мандата на Макаров. Та нали самият тулуп се похвали, че очаква от Кремъл да го разберат и да не му се сърдят за забележката му срещу арестуването на Навални понеже междувременно е изпълнил обещанието си да построи руския Турски поток!

 

А как само му се мазнеше на “Юра”, както Борисов нарече Анатолий Макаров , може би по навик от прегръдките с предишния посланик Юрий Исаков! Стоп кадърът с прегръдката, който извадих от рекламното му видео от  онова съвместно символично откриване на руския проект край Стара Загора през 2019 година, обобщава много правдиво истината за отношението на Борисов към Русия и нейния представител у нас. А последната им обща снимка може само да бъде опит за заблуда , ако Борисов наистина е опитал да вложи някакъв смисъл с празноглавата си проява по дънки.