Изключват камерите в помещенията за гласуване в деня на изборите

ГЕРБ се готви да печели изборите май с трикове от времето на Бай Ганьо *

Устройствата за наблюдение и запис, които се намират в помещенията за гласуване, ще бъдат изключени по време на изборния ден. 

Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

Камерите ще бъдат изключени точно в 7 часа и ще бъдат включени след края на изборния ден, но не по-късно от 21 часа вечерта, става ясно от решението на ЦИК. 

Обективите трябва да бъдат закрити, а контролът дали има работещи камери ще се осъществява от Районните избирателни комисии.

Решението ще важи и при евентуален втори тур на вота за държавен глава.

ЦИК определи и как членовете на секционните избирателни комисии ще подават и приемат бюлетините за гласуването за президент и националния референдум.

Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя и да му бъде показано, че е празна, преди да се постави печат. 

От комисията трябва и да обяснят на избирателя как да сгъне бюлетината, след като гласува. Бюлетините ще се пускат в непрозрачни урни.

Бюлетината ще се сгъва на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Местата за полагане на печатите трябва да останат от външната видима страна на бюлетината. След това бюлетината се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната й страна.

Бюлетината за референдума ще се подава заедно с непрозрачен плик, в който да бъде поставена преди излизането от тъмната стаичка. Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат.

*Подзаглавие за публикация в "Под лупа"

http://offnews.bg/