Изпращат ли руските специални служби сигнал на Путин, че е време да си ходи?

Управляващите елити в Русия знаят, че ситуацията в страната ще става все по-лоша заради войната в Украйна и за тях предстои много печална развръзка. Вече има признаци за предстоящ хаос по коридорите на властта, въпреки че към момента са едва забележими.

Това заяви вчера в стрийм от дома си известният политолог Валерий Соловей, който има много особена роля в медийното пространство в Русия.

От една страна - от години Соловей е ярък и последователен критик на политиката на Кремъл и персонално на Путин, но от друга - често лансира конспиративни теории, които дори и да забавляват публиката, няма как да бъдат доказани и звучат прекалено "жълто". Например - че Путин е тежко болен и че в Кремъл разчитат на шамански ритуали за запазване на властта. 

Соловей твърди, че е в близки връзки с тайно общество, което няма име, и благодарение на тези свои приятели успява да се спаси от политически репресии и от затвора в Русия. Затова можел да казва повече от всички други и в повечето случаи да остава невредим. Но има и друга хипотеза за "тайното общество" зад политолога - Соловей е умел "артист", който има за задача да оповестява интригите на една от конкуриращите се фракции в руските специални служби, затова и има протекции.

Така в последното си включване на живо в YouTube той сравни ситуацията в днешна Русия със ситуацията в Руската империя през 1916 г. 

 

Русия влиза не съвсем подготвена в Първата световна война, минават три години. Сега вероятно ще изминем този път много по-бързо - от патриотичния подем и исканията за война до победа на всяка цена до пълен хаос, каза Соловей.

На 2 март 1917 г., сред хаоса на революцията, император Николай II абдикира. Соловей прави директна аналогия с тези исторически събития.

Конструкцията на настоящата руска власт все още не се срива, но възникват масови усещания, че тази система вече е изчерпана. Епохата "Путин" е към края си. Този край съвсем няма да е триумфален, а точно обратното, прогнозира известният политолог.

Най-голямата загадка в изказванията на Соловей е именно в това - дали става дума за негови лични прогнози или за послания от много по-влиятелни фигури по коридорите на властта, които искат да кажат нещо лично на Путин.

Изпращат ли руските специални служби сигнал на Путин, че е време да си ходи? | Анализи и Коментари | Новини от България и Света | OFFNews.bg