Израел разреши на Elbit и Rafael да изнасят за Украйна системи за радиоелектронна борба с дронове

Израел е одобрил разрешенията за износ в Украйна на системи за радиоелектронна борба с безпилотни летателни апарати. Това ще помогне на Киев да унищожава иранските дронове, които Русия използва във войната с Украйна от миналата есен. Това съобщи Axios, позовавайки се на източници.

По информация на изданието, израелските министър на отбраната Йоав Галант и министърът на външните работи Ели Коен са одобрили решението за издаване на лицензии още през февруари. Двете израелски компании, които разработват системи за противодействие на дронове, Elbit и Rafael, са получили разрешенията за износ.

Коен съобщил за това лично на президента на Украйна Владимир Зеленски по време на визитата си в Киев в средата на февруари. Това беше първото публично посещение на високопоставен израелски чиновник в столицата на Украйна от началото на руското пълномащабно нахлуване в Украйна. „Дойдохме тук на важно посещение на солидарност с украинския народ, който определено преживя много трудно време през последната година“, заяви Коен тогава.

Украински представител е съобщил на изданието, че делегация на Министерството на отбраната на Украйна наскоро е посетила Израел, за да получи информация за системите за защита от дронове, но никакви договори не са подписани.

Предложените от Израел системи могат да унищожават дронове на разстояние от около 40 километра и могат да бъдат разположени близо до електроцентрали и други важни обекти. Украйна е заинтересована от такива системи, но в момента те се разглеждат като по-малко важни, защото украинските сили сами успяват да прихванат от 75 до 90 процента от вражеските безпилотни апарати. „Това, което ни е наистина нужно, е отбранителна система срещу балистични ракети“, казва украинският чиновник.

Израелските официални лица твърдят, че одобряването на износни лицензи не променя политиката на страната, тъй като системите имат отбранителен характер и не могат да се използват срещу руските военни.

https://offnews.bg/sviat/izrael-razreshi-na-elbit-i-rafael-da-iznasiat-z...