Илиян Василев : Историите за хора, които умират и не могат да бъдат приети в болница е последният стадий на разпада.

Ilian Vasilev

Медиите постигнаха изумителен успех, премодулираха темата с короновируса и сега хората просто си изключват телевизорите и не гледат. И тази реакция е единствено възможна, за да оцелеят психически.
Ето ви пресен пример, как 111-то място по свобода на медиите, лишава обществото от възможност не само да разпознае истинските рискове и възможности, но и да намери солидарни решения по този път.
Борис Джонсън обяви че е много вероятно от следващия четвъртък да обяви национален локдаун във Велика Британия. А до скоро се кълнеше, че никога няма да го направи.
И пак - медиите ретранслират, без да търсят мнението на малцинството, което настоява да останем със разума си.
Това че Борисов също се кълне, не означава нищо. Неговото сутрешно мнение, не съвпада с обедното и често спори с вечерното.
Тук е и взаимовръзката между нуждата от оставка и замяната на загубилото доверие правителство, с ново, отразяващо способността да обединява по-голяма част от населението и най-вече да реализира не напипващи чрез проба-грешки политики, които поставят на върха на интереса - запазването на властта, а такива които поставят най-отпред - нормализацията и деескалацията на страха и паниката.
И когато утре отново наложат регионални или национални локдауни ще се получи както винаги - и солта, и боя и унижението.
Когато е трябвало да действаме, сме чакали, когато е трябвало да приоритизираме и фокусираме ограничените си ресурси върху политики, които отразяват най-добро съотношение разходи-ползи, правителството е харчело на калпак за удовлетворение на личния си егоизъм.
Историите за хора, които умират и не могат да бъдат приети в болница е последният стадий на разпада.
 
Фейсбук