Има ли шменти-капели в думите на кмета ДИМ. Николов за цената на санирането в Бургас

Да направиш нещо е дейност водеща до политически пиар, но и до възможност „трохите“ от правенето да останат в полата ти, а тези трохи може и да са милиони ...

 

Кметът на Бургас Димитър Николов по време на среща с актива на ГЕРБ по повод критиките от страна на БСП към програмата, станала популярна със санирането на блоковете заяви :

 

„Това е една програма за цялостно обновление на жилищата, санирането е само една функция от това. Разкрива се цялата сграда., детайлно проверяваме цялата конструкция, там където има корозирали сглобки – се подменят, там, където е необходимо се обработва със специални материали, за да издържат сградите още 50 години. Прави се обследване на етажната система там, където има течове, подменят се инсталации. Освен подмяната на цялата покривна изолация, слагаме и соларни инсталации, които дават безплатна вода на жителите във входа. Средната цена на квадратен метър в Бургас е 140 лева за цялостно обновление, в което влизат работните проекти, енергоефективното обследване, надзорите и всички допълнителни административни ангажименти по този проект.“

Той добави, че 45 хиляди бургазлии в момента чакат да започне обновлението на жилищата им.

 

 

Публикация на http://www.mediapool.bg/top-3-na-firmite-poluchili-nai-mnogo-sredstva-ot...обаче показва друго :

 

Сметката за санираните сгради показва средно по 200 лв./кв. м, което е двойно повече в сравнение с обновяването по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Най-високата средна цена за саниране е във Велинград - 288 лв./кв. м, а най-ниската - в Кюстендил, 116 лв./кв. м, става ясно от изисканата от Медиапул справка.

 

В публикуваните таблици с информация с източник МРРБ цената за кв.м за санирането в Бургас е ЦЕЛИ 243 лв. , а не 140 лв. / кв.м както ни сапунисва зам.-председателя на ГЕРБ и кмет на Бургас ДИМ. Николов ?!

 

Разликата е значителна – ЦЕЛИ 103 лв. / кв.м ?! При 12 сгради санирани досега по квадратурата Х 103 лв. отгоре е закуска за около поне 5 млн. левчаги досега ?!

 

Има ли шменти-капели в думите на кмета и печалба за избраните наши фирми и то за стотици хиляди ?!

 

Може би подобен довод е стоял в основата на твърдението на кандидат – депутата Елена Йончева в диспута с Делян Добрев ...

 

Йончева и Добрев кръстосаха шпаги и по темата за санирането. Кандидатката на столетицата нападна опонента си от ГЕРБ с думите: "Това е такъв грабеж, че нямам думи!"

кадър nova.bg

Всичко започна миналата седмица в предизборните дебати в "Здравей, България" "Новите 240 Дума срещу дума", където Елена Йонева удари в сърцето ГЕРБ по темата за санирането.

 

Ако бъде изпълнено санирането на 2022 сгради за 2 млрд. лв. ще се облагодетелстват около 5% от населението (340 750 души) за сметка на всички останали, които ще платим "безплатното саниране", но фирмите отличнички припознати като близки до ДПС и бившите управляващи си пълнят джобчетата ...

 

И ако е вярно, че според думите на кмета ДИМ. Николов, че 45 хиляди бургазлии още чакат санирането на жилищата си, при цена на кв.м от 243 лева при около 150 сгради при които разликата в цена е от 103 лева на кв.м това прави за една санирана сграда по около 450 хил. лв. гювеч за фирмите , а при бъдещето саниране САМО в Бургас това ще са около 60 млн. лева отгоре и може би ще споделени с някого уредил ги до канчето ?!

Саниране за бл.61 ж к Изгрев за 1 068 000 лв. без ДДС

Саниране на бл. 12 в ж.к. Лазур за 1 516 209 лева без ДДС ... Почти еднакви блокове, а 500 хил. лв. разлика ?! Браво на общинарите или ...

Не претендираме за абсолютно точни сметки, а за приблизителни, но това са си милиони левове едва ли пръснати просто така за „по-високо качество“ ?! А може и да грешим-все пак не сме учили кметска математика ?!

 

А иначе хвалбите от ГЕРБ продължават, а милионите изтичат в правилната посока ...

 

„Под лупа“

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.