Инвеститорът на "Алепу Вилидж" няма да премахне незавършеното съоръжение

Инвеститорът на проекта „Алепу Вилидж“ Стоян Василев няма да премахне съоръжението въпреки решението на Върховния административен съд (ВАС), който определи строежа му за незаконен. Това каза Василев пред БНТ в сряда.

Във вторник съдът определи разрешението за строеж на ваканционния комплекс, станал известен като "подпорната стена" край местността Алепу, като нищожно. Причината за това е, че документите за строежа са издадени на фирма, която не е възложител. Решението на върховната инстанция е окончателно.

Василев нарече решението популистко и каза, че ще потърси правата си извън страната. Според него при премахване на строежа пречиствателната станция е застрашена да бъде повлечена надолу, ако свлачището се активизира отново.

"Ако ми бъде вменено да премахна това съоръжение, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа", каза Василев.

Съоръжението първоначално е планирано като подпорна стена, която да укрепи крайбрежието в района. Строежът му започва през 2018 г., когато институциите констатират свлачище.

През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показват, че строежът изглежда като 4-етажна сграда. Тогава редица институции отрекоха това.

По-късно инвеститорът "ГБС Турс" представи проекта за „Алепу Вилидж“, от който стана ясно, че над съществуващата конструкция ще се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има апартаменти, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“.

През април 2021 г. инвеститорът се отказа от проекта и продаде имота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.