Интереси на Таки и ГЕРБ в „златните“ гьол, паркинг и лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“

Написано от Атанас Чобанов, BIRD.BG

https://bird.bg/evrolab-taki-borisov/?fbclid=IwAR1MDETNnTfp3zFS9t7MxzwyM...

Скандалната „златна лаборатория“ на Капитан Андреево е свързана с не по-малко скандалните „златен гьол“, и „златен паркинг“. Общото е, че са контролирани от лица свързани с  наркобарона Христофорос Аманатидис-Таки и ГЕРБ, установи проучване на БРРД.

Темата за лабораторията „Евро лаб“, на която БАХБ е възложила екслузивно тестването на вносните зеленчуци и плодове на Капитан Андреево, изплува през последните дни и стигна до парламентарната Комисия за превенция и противодействие на корупцията. На заседанието на 26 май в комисията се яви собственикът на „Евро Лаб“ Васил Димитров, а депутатът Константин Бачийски огласи информация за връзки на „Евро лаб“ със знакови лица от подземния свят – Размиг Чакърян и Таки.

Според Бачийски връзката е адвокатът на „Евро Лаб“ Венцислав Милушев, който също присъстваше на заседанието. Васил Димитров отрече да познава Чакърян и Таки и се ожали, че някой искал да му отнеме лабораторния бизнес, който той находчиво инсталирал на границата. Но бизнес историята му говори друго.

Информацията за лабораторията „Евро лаб“, инсталирана на ГКПП „Капитан Андреево“, не е нова. Още през 2015 г. Капитал пише, че тя представлява БАБХ и е закачена на хранилката с тестването на селскостопанската продукция. Тогава лабораторията е била собственост на „Интерпред Еврологистик„. На свой ред тази фирма е собственост на „Интерпред-БГ„, в която съсобственици чрез „Прогресив бизнес дивелъпмънт“ са Размиг Керопе Чакърян – Ами и Мирослав Петков.

Гьол + паркинг + лаборатория = 850 лв. на ТИР

Първата касичка на влизане в България е преминаването през „златния гьол“ за дезинфекция на МПС. Той е стопанисван от фирма „Пи Еф Си“. Фирмата многократно е сменяла собствеността си през годините, но в най-доходоносните времена е собственост на Филип Стоянов, управител на борсата „Слатина – Къра“, която е представлявана от съпругата на Къро – Светлана Каменова. Размиг Чакърян пък е бил управител на „Слатина-Къра“ от 2010 до 2016 г.

Втората касичка е паркинг. Проверка на Мая Манолова на място през юли 2021 г. установи, че чуждестранните тирове са насочвани към „златен паркинг“,където плащат по 24 евро. Той също е собственост на фирма на Чакърян.

Третата касичка е лабораторията за тестване на селскостопанската продукция. Тя също e свързана с Чакърян и Къро, както ще се види по-долу. Така комплексното обслужване 3 в 1 на влизащите в България от Турция тирове със селскостопанска стока излиза средно по 850 лв. на камион.

Приходите на практика са повече, тъй като на паркинга функционират казино и ресторант за услаждане на живота на залостените там тираджии.

Тази схема функционираше перфектно от години при правителството на ГЕРБ, докато първото служебно правителство след изборите 2021 г. не я атакува. Започналите проверки разкриха, че „Пи Еф Си“ е фирмата с най-голяма касова наличност – 32 милиона лева. След осем месеца НАП успя да го намери и преброи кеша, става ясно от финалния протокол от февруари 2022, публикуван от приходната агенция.

Сянката на Таки

Централната фигура в схемата е Размиг Чакърян – Ами, който е свръзан чрез множество фирмени участия с Красимир Каменов – Къро, сочен като дясната ръка на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки

Твърди се, че Чакърян живее на семейни начала с Магдалена Тепавичарова – Маги Бадер, която се прослави покрай предположенията, че тя е прословутата Мата Хари, обслужвала потребностите на Бойко Борисов в резиденцията в Банкя.

Иначе Чакърян стана публично известен след като той и други мутри от фирмата „Омега 69″ /бивша собственост на жената на Къро/ пребиха журналисти от Нова ТВ на магистрала „Тракия“. Основателят на „Омега 69“ Михаил Младжов неотдавна беше зрелищно арестуван от ГДБОП за наркотрафик.

Още през 2015 г. Капитал посочва връзката на Чакърян и Къро с обръча от фирми, които държат както „златния гьол“ на Капитан Андреево, така и „златните“ лаборатории за изследвания за пестициди на вносните плодове и зеленчуци.

Тогава лабораторията „Евро лаб“ е собственост на „Интерпред еврологистик“ ЕООД, която е собственост на „Интерпред-БГ“ на Размиг Чакърян и Мирослав Петков.

Теренът на паркинга пък е собственост на фирмата „Ай би ти ти“, в която мажоритарен собственик е „Прогресив билдинг 2016″, еднолична собственост на Чакърян, показа справка в Имотния регистър.

След като връзките на гьола, паркинга и лабораторията с подземните босове стана прекалено видими, в края на миналата година лабораторията „Евро Лаб“ смени собственика си. Но следите водят отново към същите герои.

Актуалният собственик на акредитираната от БАБХ лаборатория „Евро лаб“ е фирмата „Евролаб 2011“ на Васил Димитров. Тя е създадена през ноември 2021 г, а на 31 декември подписва договор с БАБХ. Въпреки краткото си съществуване на пазара, тя успяла да подпише договори със 700 турски превозвачи да ги представлява пред БАБХ .

Димитров, който се яви в Комисията за превенция и противодействие на корупцията, има оскъдна бизнес история, но и при него също се открива връзка с Чакърян и Къро

Връзката е през фирмата „Хуманно отношение към животните„. Там Димитров е бил собственик, преди да продаде дяловете си на двама турски граждани и на фирмата „Хексала„.

В „Хексала“ съсобственици до 2017 г. са били Чакърян през „Прогресив бизнес дивелъпмънт“ и Светлана Каменова – жената на Къро

И връзка с ГЕРБ и СИК

В плетеницата от фирми и подставени лица покрай хранилката на „Капитан Андреево“ най-интересна е следата, която води към ПП ГЕРБ и силовата групировка СИК, до която е бил близък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Съдружник на Чакърян в ключовата фирма „Интерпред-БГ“ е Мирослав Петков – разкрит от КОМДОС като нещатен служител на ДС. Както посочва Капитал, той е съдружник с общинския съветник от ГЕРБ в столичния общински съвет Искра Ангелова във фирмата „Лигал файненшъл консултинг„.

Петков има интереси в строителния бизнес и през 90-те е бил съдружник с прочутия Славчо Христов от кръга „Олимп“. По същото време Христов е съдружник с Малкия Маргин във фирмите „Селекта“ АД и „Чоби-90“. Това се вижда от справки в системата „Дакси“.

Сикаджийската връзка се уплътнява и от факта, че Мирослав Петков е притежавал 5% в „Юнион инс“ – застрахователната компания, която СИК направи през 1998, за да избегне ограниченията в закона за застраховането против силовите компании – подчертава Капитал.

Забележително е, че именно депутатите от ГЕРБ ревностно бранеха в комисията новия сламен собственик на „Евро лаб“ Васил Димитров, който без съмнение е подставено лице.