Интерконекторът вече има акт 16, в събота потича азерският газ

На събитието в НДК се очакват председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и на Сърбия - Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис

Газовата връзка между България и Гърция вече има Акт 16.

"Има издадено разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция", обяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Пред журналистите той показа и разрешението за ползване на интерконектора.

Според Шишков това е огромен успех за служебното правителство.

"Служебното правителство рапортува пред вас с една от основните задачи, които имахме да свършим - да осигурим техническата готовност за пускане на обекта", каза той.

Обектът ще бъде пуснат в експлоатация на 1 октомври.

Очаква се въвеждането в експлоатация на интерконектора да бъде официално оповестено на специална церемония в НДК в събота.

На събитието се очакват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и на Сърбия - Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, а домакин ще бъде българският президент Румен Радев.

В средата на септември беше обявено, че интерконекторът има Акт 15, а вече са събрани и всички документи, нужни за Акт 16, който е издаден.

https://offnews.bg/ikonomika/interkonektorat-veche-ima-akt-16-v-sabota-p...