Интригите на Борисов около т. нар. „Яхтен скандал“.

Tosho Kostadinov Peykov

Интригите на Борисов около т. нар. „Яхтен скандал“.
Поради големия интерес, ще споделя нещо, което никога до сега не съм споделял – от април 2003 г. насам. Интригантът Борисов организира, т.е. инсценира тогава оповестяването на снимките от яхтата в Монако, уж "изпаднали" от багажника на взривения мерцедес на "търговеца на цигари", контрабандиста Иван Тодоров Доктора. На снимките той показа Доктора, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и Пламен Петров в сценката с играта на карти. Помагаше му тогава и Р. Миланов. Войната беше за свободните икономически зони, за които Борисов и неговите наематели от СИК и Генералското движение тогава претендираха. За това, като използва момента, той се опита най-напред да елиминира финансовия министър Милен Велчев, който отговаряше за зоните, а после отстреля и покойния вече Стоян Ганев заради Русенската свободна зона. Скандалът се развихри и Н.В. ми се обади рано сутринта на 25 април: "Пейков, смятам за нужно, като партньор в коалицията, да Ви информирам, че днес ще поискам оставките на Бойко Борисов и на Милен Велчев." Беше много ядосан, а той никога не показва отрицателните си чувства. Притесних се и се опитах да реагирам. "Ваше Величество, медиите на мафията са вдигнали на толкова високо ниво рейтинга на Борисов, че, ако го уволните заради интригите, може да падне правителството. А за Милен Велчев се застъпвам, защото смятам, че си гледа работата." Казахме си и други думи, но е рано още да ги споделя. Не знам, дали и друг някой му е дал подобно мнение, но тихата война на интриганта продължи, защото той остана.
Христо Христов за интригите на Борисов около т. нар. „Яхтен скандал“:
…На 20 април 2003 г., неделя, два дни след взривяването на Доктора, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов участва в обзорното предаване на БНР „Неделя 150“, където тема №1 е случаят Иван Тодоров Доктора. Водещата Лили Маринкова подлага Борисов на кръстосан разпит с редица неудобни въпроси за липсата на противодействие от страна на МВР на организираната престъпност. Става дума и за подготвяния от НСБОП, НСС и полицията доклад за Иван Тодоров Доктора. Борисов е притиснат и в опита си да се защити, заявява, че разполага с оперативни данни и снимки, уличаващи действащи политици, магистрати и полицаи за връзки с фигури от подземния свят: „Аз предложих това, което имаме като информация, да запознаем държавните мъже и те да вземат отношение, тъй като в спец-разузнавателните средства протичат доста хора – политици, магистрати и полицаи. Нека видят обстановката, ще им пратим малко снимков материал на действащи и недействащи политици, магистрати, разговори, които се водят..."
-На 22 април 2003 г. близкият до Борисов в-к „Труд“ публикува информация, че у Иван Тодоров – Доктора са открити снимки, на които са заснети тогавашният министър на финансите Милен Велчев, министърът на транспорта Пламен Петров и депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски на яхта в княжество Монако в компанията на контрабандиста, оцелял в бомбения атентат. Самите снимки не са публикувани, но се разбира, че срещата на яхтата се е състояла през май 2002 г. по време на състезание на „Формула 1“. Министрите и народният представител са поканени от Спас Русев. Самият бизнесмен, установил се в Лондон, потвърждава, че той е поканил Велчев, Петров и Севлиевски в Монако. В пресата се появява информация за т. нар. кръг „Кенсингтън“, който бил събирал на едно място със скъпи имоти, в луксозния лондонски квартал, Спас Русев, Георги Велчев, Милен Велчев, Иван Тодоров – Доктора и Константин Димитров – Самоковеца. Самият Иван Тодоров определя Спас Русев като „близък на мой приятел от Лондон“.
-Междувременно министърът на вътрешните работи Георги Петканов внася, ден преди публикацията в „Труд“, на вниманието на премиера Симеон II, на президента Първанов и на главния прокурор Никола Филчев Доклад за организираната престъпност.
-В медиите се появява информация, че въпросните снимки са иззети от висш представител на МВР (предположенията са за Борисов – б.м.) от чантата на Доктора в багажника на взривения му „Мерцедес“ след инцидента, без на огледа да са присъствали, както се изисква, следовател и вещи лица. В друга версия се твърди, че снимките са иззети от офиса на „Амигос-3“. Преките политически участници в скандала Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски отричат да се познават с Доктора. Самият контрабандист отрича изобщо да е бил някога на яхта с министрите и депутата от НДСВ.
-Тогава критиките на засегнатите са обръщат срещу МВР и срещу главния секретар Б. Борисов. Защото той, два дни по-рано, дава тон за скандала, като „отваря” кутията на Пандора с твърдението си за снимки на политици заедно с лица от организираната престъпност. След разразилата се вихрушка Борисов обяснява, че в изявлението си по БНР не бил имал предвид точно тези снимки, както и че всъщност уж говорел за бивши политици. Това обаче не е достатъчно. Положението става неудържимо, а събитията се развиват скоростно. На 25 април 2003 г., направо от аерогарата, веднага след като се завръща от посещение в Москва, Борисов е извикан в Министерския съвет от премиера, а след срещата гръмва новината, че главният секретар е депозирал оставката си. „Генерал Борисов докладва на министър-председателя за събитията от последните седем дни, след което писмено депозира оставката си”, съобщава правителствената Пресслужба. Това е един от критични моменти в кариерата на Бойко Борисов. Преди да се срещне с премиера, още след пристигането на аерогара София, пред журналистите той продължава да налива масло в огъня, като разкрива, че преди време Иван Тодоров – Доктора го е посетил в МВР с жалба, че служби на МВР са го разработвали и му създавали проблеми. Борисов му препоръчал да подаде писмена жалба до министъра на вътрешните работи. Главният секретар не уточнява, но впоследствие се разбира, че човекът, който му е довел Доктора, е Спас Русев. Това обаче ще е последният компромат на Борисов по случая след подадената оставка.
-Пет дни по-късно премиерът Симеон II обявява, че не приема оставката на главния секретар Бойко Борисов. След тази новина Бойко Борисов заявява в нехарактерен за него пестелив стил: „Мисля, че този път се разбрахме. Не се сърдя на никого, нямам какво да кажа”.
-На 13 май 2003 г., се провежда среща между парламентарната група на НДСВ, от една страна, и министъра на вътрешните работи Георги Петканов, главния секретар на МВР Бойко Борисов и директора на НСБОП ген. Румен Миланов, от друга. След нея пред медиите е съобщено, че е потвърдена „констатацията, че не съществуват никакви данни и в докладната записка, и в МВР за връзка на политици с престъпността в България“. По думите на зам.-председателя на ПГ на НДСВ Владимир Дончев, става дума за изтичане на информация, която е използвана за оклеветяване на министрите Милен Велчев и Пламен Петров и на депутата Мирослав Севлиевски. Междувременно става ясно, че година преди взрива, на срещата си с Бойко Борисов, Доктора е поискал службите да информират Монако, че неговата персона е чиста, тъй като бизнесменът поискал гражданство от Княжеството, но то му било отказано. Тъй като се получили отрицателни сигнали от страна на българските специални служби.
Фейсбук