Исканията на Русия са неприемливи: САЩ готвят нова помощ за Украйна

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2023-01-18/5775825-vimogi-rosii-nep...

Пактовете за помощ се променят в зависимост от нуждите на Украйна

Политическият елит на Руската федерация все още иска Украйна да признае завземането на част от територията от руските войски. Това обяви преди ден руският лидер Владимир Путин пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган . Подобни искания обаче са неприемливи както за Украйна, така и за нейните съюзници.

Те не позволяват да се установи преговорният процес, казва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Това каза той по време на брифинг . Най-бързият начин да се сложи край на войната е да се усили Украйна на бойното поле , каза политикът, това ще доведе до дипломация и преговори. Малко по-късно той каза, че Съединените щати могат да дадат на Украйна „това, от което се нуждае, за да успее на бойното поле“.

Западът приспособява военната помощ, за да бъде възможно най-полезна. САЩ правят това в зависимост от случващото се на фронта и прогнозите, както и с оръжията, с които украинските военни вече са обучени да боравят и е възможно да обслужват такива системи. Блинкен каза още, че Белият дом може да обяви допълнителна помощ за Украйна в края на тази седмица.

Малко повече подробности за тази помощ даде говорителят на Белия дом Джон Кърби. Помощта за Украйна ще продължи в областта на сигурността, оръжията, материалните ресурси. Кърби каза, че ако по време на промяната на пакетите за нуждите на Украйна Съединените щати не могат да осигурят нещо, тогава ще се работи с други съюзници и партньори. Той не отговори на въпроса дали танковете ще бъдат предоставени, но напомни, че САЩ ще положат всички усилия руският президент Владимир Путин да отговаря за военни престъпления.

По-рано Telegraph съобщи, че Великобритания ще прехвърли танкове и артилерийски системи на Украйна . Холандия също обяви продължаване на военната помощ. Много държави са готови да прехвърлят танкове германско производство на Украйна - очаква се само съгласието на Германия.

Добавяме, че в навечерието на 8-ата среща на върха в Рамщайн ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също каза: „Украйна трябва да получи всички военни способности, от които се нуждае и които може да използва, включително модерни системи .

Колко модерни танка са нужни на Украйна за настъпление: експерти назоваха цифрата

Страната ни се нуждае от модерно оръжие за по-ефективни атаки на бойното поле

За провеждане на успешна офанзива Украйна се нуждае от около 100 модерни танка. Това дойде на фона на новината, че Обединеното кралство изпраща 14 танка Challenger 2 .

Така The Guardian цитира Лондонския международен институт за стратегически изследвания (IISS) и бившия ръководител на британското военно разузнаване Филип Осбърн. Този брой танкове отчита необходимостта от подходящо обучение и стабилни доставки на резервни части, а също така зависи от конкретните планове на Украйна за провеждане на военна кампания.

Изследователи от Лондонския институт смятат, че танковете, които Великобритания изпраща в Украйна, явно не са достатъчни, но Великобритания също няма да може да осигури пълния необходим брой танкове за Украйна.

Важно е да се има предвид, че Украйна също може да получи танкове Leopard 2 от Полша и други страни. Техният брой на IISS се оценява на повече от 2000 в различни страни. Много зависи от официален Берлин, който все още не е разрешил трансфера. Ако други държави решат и Германия позволи, броят на танковете може да се увеличи до сто.

Припомняме, Telegraph съобщи, че Полша е предложила да изпрати 14 германски танка Leopard 2 в Украйна . Но нуждите на Украйна са по-големи. Според главнокомандващите става дума за 300 танка и поне 600 бойни машини .

Междувременно военният журналист Сергей Ауслендер пише : ако пет европейски държави дадат на Украйна рота Леопард, това ще бъде тежка танкова бригада, ако 10 държави, тогава две бригади. Ако добавите към тях бойните превозни средства на пехотата Bradley и Marder, колесните изтребители AMX плюс западната артилерия, тогава получавате юмрук, който може да пробие защитата.

„Основното тук е психологическият момент, ледът е счупен и никой друг в Европа не хленчи за опасността от ескалация, няма нужда да ядосвате Путин и това е. Напротив, дори имаше някаква конкуренция. – Британците ще прехвърлят Чалънджърите, един от основните конкуренти „Леопардите“, между другото “, добави той.

Превод: Под лупа