Искра Фидосова с диплома менте

Искра Фидосова изпаднала в немилост пред Бойко Борисов, категорични са източници от ГЕРБ. Парламентаристката е сред най-приближените и верни партийни кадри на вътрешния министър Цветан Цветанов и яростна радетелка за спорния специализиран съд. Според отлично запознати в ход е събирането на компрометиращи факти за монтанската правистка, с които да бъде притисната и принудена сама да си подаде оставката от високите позиции, които заема в партията.

Гербери, разбрали, че премиерът е вдигнал мерника на Фидосова, отново повдигат въпроса за легитимността на дипломата й по право. Юристи от Монтана от години обясняват, че документът й за завършено висше образование е менте. Преди две години те дори

 

подават жалба

в Софийската районна прокуратура, но без резултат. Според сигнала Искра Фидосова е станала нотариус, без да има необходимия двегодишен юридически стаж.

Тя е завършила право през октомври 1996 г. Започнала е образованието си в Стопанско-правен факултет, открит в Монтана като самостоятелно юридическо звено към УНСС. факултетът е разкрит в резултат от предизборно обещание на тогавашния кандидат на БСП Александър Томов. Той става вицепремиер и набързо отваря пуца за юристи в Монтана. По-късно учебното заведение се оказва нелегитимно.

Като водачка на листата на ГЕРБ Искра фидосова обещава на монтанци да възстанови факултета, но поне досега не е направила нищо по въпроса.

След като изнесеният „университет“ е закрит, тя се преместила в СУ „Св. Климент Охридски“. Там завършва право през декември 1996 г. След това постъпва като стажантка в Окръжния съд. Едва след този задължителен стаж Фидосова е могла да се яви на изпит и да придобие юридическа  правоспособност.

Годината, през която е стажантка, не може да й се зачете за юридически стаж, категорични са експерти.

През 1998 г. Фидосова се явява на конкурс за нотариус, макар че няма необходимия двугодишен стаж, който се изисква от закона, когато подава документи. Правистите от Монтана са проучили, че по това време тя

 

се е трудила едва половин година

като юрист - от януари до юли 1998 г. През това време е юрисконсулт на община Монтана.

Искра Фидосова отчита за трудов стаж и годината, през която стажува. На конкурса за нотариуси Министерството на правосъдието също си е затворило очите. Нещо повече, за юридически стаж е призната и работата й в Инспекцията по труда в Монтана, фидосова работи там, преди да завърши университета. От август 1994 г. до ноември 1996 г. тя е се води „инспектор юрист“! Такава длъжност е абсурдна и я няма никъде на друго място освен в биографията на Фидосова, категорични са юристите с истински дипломи. През 1993-1994 г. Фидосова е завършила 8-и семестър по право, а обучението трае 9 семестъра.

Оказва се, че днешната депутатка постъпва на работа

 

като „инспектор юрист“ незаконно

След като се дипломира, Фидосова преподписва договора си с Инспекцията по труда като „старши инспектор“.

С тази професионална биография и трудов стаж Искра Фидосова се явява на конкурс за нотариуси и го спечелва. Председател на комисията, която не вижда, че няма необходимия двугодишен стаж като юрист, е Никола Филчев. Според посветени в интимните дела на депутатката в онези години още от университета тя е много близка и с един друг свой професор, станал по-късно последователно министър на вътрешните работи и правосъдието. Дори някои твърдят, че синът й удивително прилича на въпросния професор, издигнал се до министерски постове в кабинета на Сакскобургготски.

Фидосова е омъжена за по-младия сърбин Томислав Живкович, бивш футболист от „Раднишки Пирот“. Синът на депутатката се казва Франсоа и според нейни признания бил кръстен на дядо си Фидос.

Кариерата на Искра Фидосова като нотариус в Монтана процъфтява. Тя е във възход особено след като отнемат разрешителното на единствения й колега конкурент в града. Днешната депутатка става първа богаташка в Монтана, след като на практика работи десет години без конкуренция в града. До края на 2008 г. там не назначават друг нотариус. Всички, които се явяват на конкурс, получават слаби оценки.

По времето на Симеон Сакскобургготски днешната герберка е

 

най-видната царистка в Монтана

Гордее се, че първа стиснала ръката на царя при посещението му в града. Покрай жълтата партия се запознава с Бойко Борисов, а по-късно предвидливо преминава в милиционерската ГЕРБ. С влизането си в парламента тя се опита да прокара закон за нотариусите. Според него депутатите нотариуси могат да запазят канторите си до края на мандата си. Номерът й не мина в парламентарната зала.

Веднага след това името й гръмна в нов скандал - оказа се, че Диана Ценкова, помощник-нотариус в кантората й в Монтана, е заверила фалшиво пълномощно, с което седмина измамници пробвали да продадат двуетажна сграда на ул. „Сан Стефано“ №6 на фирма „Агрохолд“. Имотът надхвърля 2 млн. евро. Фидосова се измъкна суха и от този скандал.

 

Марина ИВАНОВА

в. „Галерия“