Ислямистка група, която се бие в Сирия, пое отговорност за убийството на руския посланик

Групировката „Джайш ал-Фатах“, чиито бойци се бият в Сирия, пое отговорността за убийството на руския посланик в Турция, съобщи иранска телевизия. 62-годишният Андрей Карлов беше застрелян от турски полицай на 19 декември при откриване на изложба в Анкара.

 

 

Групировката, в която участват различни фракции, беше създадена през март 2015 г. и нейни части се биеха доскоро в сирийския град Алепо, превзет от правителствените войски на президента Башар ал-Асад, подпомогнати от „Хизбулла“, ирански гвардейци и руски авиоудари.

„Джайш ал-Фатах“ (Армия на завоеванието) участва в боевете в северозападните райони на Сирия. В нея влизат радикални ислямисти – салафитската групировка „Ахрар аш-Шам“ и „Джабхат Фатх аш-Шам“, която доскоро се наричаше „Джабхат ан-Нусра“ и е свързана с „Ал Кайда“.

Както пише днес турският вестник „Миллиет“, в наетата от убиеца на посланика – Мевлют Мерт Алтънташ, хотелска стая, са били открити ръкописни бележки с ислямистки и джихадистки характер и книги за терористичната групировка „Ал Кайда“ и за джихада. 22-годишният Алтънташ е полицай, охранявал осем събития с участието на президента Тайип Ердоган.

Докато стреляше по посланика, Алтънташ крещеше: „Не забравяйте за Алепо! Не забравяйте за Сирия!“
Сайтът и мобилното приложение на холандската държавна телевизия НОС бяха блокирани в Турция след разпространение на кадри от убийството на руския посланик в Анкара.

Според „Миллиет“ убиецът няколко дни е проучвал мястото на бъдещото покушение. Той резервирал стая в хотел, намиращ се на няколко минути пеша от Центъра за съвременно изкуство, където беше извършено убийството.

На следващия ден той направил пробно пътуване с такси от квартал Кечийорен до галерията и проверил дали може безпрепятствено да влезе в изложбените зали като полицейски служител, без да минава през скенера.

В деня на покушението той пристигнал в хотела с такси, като платил в брой и не взел рестото. Същата сутрин си купил нов костюм, който носел по време на нападението.

В галерията влязъл, като показал полицейско удостоверение. Както съобщи по-рано турският външен министър, през последните 2.5 години убиецът е работел в специалните сили в Анкара. Явно не е бил уволнен за връзки с организацията на Фетуллах Гюлен, както съобщиха по-рано турски медии.

По време на речта на Карлов на откриване на изложбата, Алтънташ стоял зад него и от това положение изстрелял първите куршуми. След това извикал на арабски, че на Русия ще й бъде отмъстено за Сирия, и продължил да стреля. Той пуснал всички посетители в залата и изкрещял, че ще излезе оттам само мъртъв.

Вестникът съобщава също, че в Анкара няма стандартна практика властите да предоставят лична охрана на чуждестранни дипломати. Такива мерки се предприемат само по индивидуални искания, а Карлов обикновено посещавал подобни събития без охрана.

Турските власти осигуряват единствено постоянно полицейско дежурство пред дипломатическите представителства съгласно международните конвенции. Постоянна лична охрана ползват само посланиците на САЩ и Израел. Израелският посланик се охранява от сътрудници на Мосад, а американският – от специално обучени хора.

Междувременно на загиналия посланик посмъртно беше присъдено званието „Герой на Русия“.

http://ureport.bg/