Истината за комунизма в България

Фактите всъщност показват една доста по-различна картина от спомените

ного хора си спомнят с добро времето преди 1989 г. Било е по-спокойно, нямало е бедни, стандартът на живот е бил по-висок. Но истина ли е всичко това?

Човешките спомени са странно нещо. Доказано е, че паметта заличава лошите събития, освен ако не са възприети като ключови и дори тогава ги смекчава. Това позволява на хората да запазят психическото си здраве, трупайки опит през годините. Същевременно обаче повечето хора имат измамна представа за миналото.

В НРБ това го имаше във всеки дом

Фактите всъщност показват една доста по-различна картина от годините в края на тоталитарното управление на България. А това е времето, когато брутният вътрешен продукт на страната достига пик за периода на властта на БКП, както и заплатите.

На този фон обикновените хора са подложени на хроничен недостиг на продукти и услуги, дори такива от първа необходимост. Режимите на тока и водата са обичайни събития. Доставките на храни са ограничени. А средният доход, който едва надхвърля психологическата граница от 100 долара, по официалния курс, обикновено не стига за покриване на месечните нужди на домакинствата.

От жилището до тоалетната хартия - реалността в НРБ

През 1989 г. БВП на България достига връх от 77,7 млрд. долара, претеглен по стандарт на покупателната способност (за сравнение за 2018 г. БВП по СПС е 162,3 млрд. долара), а броят на населението за първи път надхвърля 9 милиона души. Хлябът струва 32 стотинки. Токът – 4,5 ст. А кофичка кисело мляко е 23 ст. Цената на килограм краве сирене е 2,30 лв.

Въпреки субсидираните от държавата цени обаче средната заплата от 270 лв. не стига за месечната издръжка на четиричленно семейство, при двама работещи родители. А в много сектори възнагражденията са по-ниски.

Средната пенсия от близо 120 лв. също едва покрива разходите за живот на пенсионерите.

Държавата компенсира ниските възнаграждения освен чрез субсидиране на цените на практически всички продукти на пазара, така и с осигуряване на евтини или дори безплатни допълнителни услуги за работещите, като почивки на море или планина.

Вижте видеото на този линк : https://www.vbox7.com/play:367e1870c1

https://www.vesti.bg/bulgaria/istinata-za-komunizma-v-bylgariia-6101923